DREPT: Den svenske politikeren Anna Lindh. Foto: Wolfgang Rattay/REUTERS
DREPT: Den svenske politikeren Anna Lindh. Foto: Wolfgang Rattay/REUTERSVis mer

Anna Lindhs morder snakker ut

Mijailo Mijailovic drepte den svenske politiske stjernen i 2003 og to barn mistet sin mor. Nå forteller han hvorfor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag 10. september 2003 fikk svenske Mijailo Mijailovic øye på den kjente politikeren og daværende utenriksminister Anna Lindh (S) og hennes venninne utenfor kjøpesenteret NK i Stockholm. Han var på vei ut. De var på vei inn.

I dag forteller han til den svenske avisa Expressen om hvorfor han en halv time senere drepte henne med en kniv og flyktet fra åstedet, sitt hatet mot politikere og tiden i fengsel.

Jaktet Mijailovic forteller om hvordan han bestemte seg der og da for å drepe henne, da han så Lindh passere og gå inn på kjøpesenteret. Overvåkingskameraene viser jakten på de to minutter senere.

- Jeg gikk etter dem inn på NK. Og begynte å lete. Jeg gikk fra etasje til etasje og lette. Jeg tok rulletrappen høyst opp og så at de ikke var der, så gikk jeg nedover. Jeg gikk der, «Hvor er de? Hvor er de?». Deretter fikk jeg øye på dem på Filippa K, forteller han til avisa.

Det etterfølgende er fortalt og gjenfortalt hundrevis av ganger i bøker, aviser og av vitner. Historien om det andre mordet på en svensk toppolitiker endret landet og ble senere gjenstand for film og bøker.

«Ta ham» Mijailovic dro fram en kniv og angrep Lindh, som senere svevde mellom liv og død på sykehuset, før kroppen ga tapt.

- Jeg husker det ble en traumatisk stemning. Mange mennesker og noen skrek «ta ham». Jeg husker det var mange skrik, sier Mijailovic, som forteller om hvordan han slapp kniven i rulletrappen, flukten fra kjøpesenteret og da han brente sine egne klær i skogen utenfor byen.

- Forsto du hva du hadde gjort?

- Ja, jeg forstod det med en gang, men jeg var fremdeles høy. Jeg ble mer nykter i skogen i Södertälje. Jeg satt der og tenkte: «Dette er min siste tid i frihet. Det blir 99 års fengsel».

Motivet: Hat mot politikere Under avhørene som fulgte pågripelsen av Mijailovic holdt han fast på at han fikk øye på Lindh i vinduet inn til Filippa K-butikken og at mordet var en ren innskytelse. Selv ikke en bønn fra Lindhs barn og mann fikk ham til å innrømme at det hele var planlagt like før eller hva slags motiver han hadde for den brutale ugjerningen. I dag innrømmet han endelig hva årsaken var.

- Fordi jeg kjente et hat mot politikere. Både svenske og serbiske. Jeg skyldte alle mine feil i livet på politikere, sier Mijailovic.

Han avviser enhver plan om å drepe noen den aktuelle dagen. Han nekter også for at Lindhs uttalte støtte til Natos bombing av hans fødeland Serbia få år i forveien var utløsende, ettersom han hevder han ikke engang kjente til dem.

Mijailovic forteller at han vurderte å drepe lederen for Folkpartiet Liberalerna dagen før.

- Jeg så ham på et torgmøte, men da hadde jeg ingen kniv på meg. Hadde jeg hatt det, ville jeg kanskje angrepet ham.

Dagen etter hadde han derimot kniven i lommen og støtte på Anna Lindh.

- Jeg var overrasket over at det ikke fantes livvakter. Det synes jeg fremdeles den dag i dag.

- Da du stod der, hva tenkte du da?

- Jeg tenkte: Nå fikk jeg øye på en politiker. De skal liksom, de skal få se nå. Jeg levde på sosialen, uføretrygd, hadde lavt bidrag og ingen utdannelse. Jeg var et menneske uten jobb, uten bil, uten venner, uten sjanse, sier han.

SNAKKER UT: Mijailo Mijailovic (35). Foto: Politiet
SNAKKER UT: Mijailo Mijailovic (35). Foto: Politiet Vis mer