Anna-Maija (56) skulle besøke norske venninner

153 av medpassasjerene døde. - Et under at hun overlevde, sier ektemannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 56-årige svenske kvinnen som overlevde gårsdagens katastrofe i Madrid, var på vei til Gran Canaria for å besøke norske venninner som hun kjenner etter å ha bodd lang tid i Norge, skriver VGs papirutgave i dag.

Det svenske ekteparet Anna-Maija og Peter Stefanides bodde til sammen tolv år i Norge, seinest i Hemnes i Akershus, før de flyttet tilbake til Sverige i november i fjor. Anna-Maija reiste i går sørover på impuls, på et halvveis overraskelsesbesøk til venninnene.

- Det er et under at hun overlevde, sier Peter Stefanides til avisa.

En av 19

Det er ingen overdrivelse. Kvinnen fra Midt-Sverige er en av bare 19 som kom fra det med livet i behold etter at et MD-82-fly tilhørende SAS-eide Spanair styrtet ved take-off fra Barajas-flyplassen ved Madrid.

153 mennesker er bekreftet omkommet, de fleste spanjoler, men også noen tyskere, nederlendere og ytterligere en svensk kvinne. De var på vei til Las Palmas på - også for nordmenn - den velkjente ferieøya Gran Canaria.

UD bekrefter overfor NTB at det ikke var nordmenn om bord.

Den overlevende svenske kvinnen ligger nå på sykehus i Madrid med fire brukne ribbein og et kutt i hodet samt muskelskader i beinet - men ingen brannskader.

UGJENKJENNELIG: Det er få gjenkjennelige deler igjen av MD-82-maskinen som i går styrtet ved Barajas-flyplassen. Her blir en av delene heist bort av ei kran. I dag begynner de tekniske undersøkelsene for å klarlegge årsaken til tragedien. Foto: STR/EPA/SCANPIX
UGJENKJENNELIG: Det er få gjenkjennelige deler igjen av MD-82-maskinen som i går styrtet ved Barajas-flyplassen. Her blir en av delene heist bort av ei kran. I dag begynner de tekniske undersøkelsene for å klarlegge årsaken til tragedien. Foto: STR/EPA/SCANPIX Vis mer

SAS-sjef i Madrid

SAS\' konsernsjef Mats Jansson har sammen med et kriseteam reist til Madrid, hvor han seinere i dag skal holde en pressekonferanse om en av de verste flyulykkene i nyere europeisk historie.

Redningsmannskaper forteller om fryktelige scener: Vrakrester og forbrente lik, mange av dem barn, var spredt over et stort område. Redningsleder Ervigio Corral forteller til Reuters at de overlevende klarte seg fordi de ble slengt ut av flykroppen og landet i en bekk. Det kan forklare at Anna-Maija Stefanides ikke har brannskader.

Kort etter ulykken ble Barajas-flyplassen og flyplassen i Las Palmas preget av fortvilte pårørende.

Gåte

Det er imidlertid fortsatt fremdeles en gåte hvorfor det 15 år gamle passasjerflyet skjente ut av rullebanen ved take-off, skled flere hundre meter gjennom et skogsområde, brakk i to og tok fyr.

Spanske medier skriver at flyets venstre motor begynte å brenne umiddelbart før ulykken, men enkelte eksperter mener dette ikke kan forklare hvorfor flyet skjente ut til høyre - normalt sett skulle det ha dreid mot venstre, melder NTB.

Etterforskerne har sikret seg ferdsskriver og taleregistrator, som trolig blir sentrale i å finne ut hva som egentlig skjedde.

Anna-Maija (56) skulle besøke norske venninner

Flere har også spekulert på hvorvidt de tekniske problemene flyet hadde før avgang, hadde noe å gjøre med styrten, men det foreligger ikke bekreftede opplysninger om hva disse problemene, som fikk flyet til å avbryte en take-off, besto i.

- Ikke terror

Den baskiske separatistorganisasjonen ETA har utført flere terrorhandlinger i Spania den seinere tida, men kommunikasjonsminister Nieves Goicoechea utelukker at det kan være tilfellet her; ETA har aldri slått til mot fly.

- Det var utvilsomt en ulykke, sier Goicoechea ifølge NTB.

Den spanske regjeringen har erklært tre dagers landesorg, ifølge BBC News.

Spanair har offentliggjort passasjerlista på sine hjemmesider og opprettet telefonnumre pårørende kan ringe: De som ringer fra Spania, ringer +34 800 400 200, de som ringer fra andre land, ringer +34 971 91 650.

FORTVILER: Barajas-flyplassen ble etter hvert preget av fortvilte pårørende som ikke visste hvordan det hadde gått med deres kjære. De fleste måtte regne med å få et nedslående svar.