Anna M. Smedvig har tatt opp arven etter faren som styreleder i familie-selskapet Smedvig. Foto: Privat
Anna M. Smedvig har tatt opp arven etter faren som styreleder i familie-selskapet Smedvig. Foto: PrivatVis mer

Anna Margaret (33) er en av Norges rikeste

Peter T. Smedvigs datter Anna M. Smedvig (33) har tatt opp arven etter faren som styreleder i familieselskapet Smedvig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen:) Sammen med adm. direktør Odd Torland skal Anna M. Smedvig (33) passe på og videreutvikle formuen som er bygget opp i familieselskapet og verdiene som forvaltes i regi av Smedvig Family Office i Stavanger og London, skriver Finansavisen.

I 2015 leverte Smedvig et driftsresultat på vel en milliard kroner, mens fjorårets driftsresultat endte på 522 millioner kroner. Mye av forskjellen utgjøres av ekstraordinært store gevinster ved salg av verdipapirer i 2015.

«Rimelig greit»

Den verdijusterte egenkapitalen falt ifølge avisa marginalt tilbake i 2016, hovedsakelig på grunn av utviklingen i valutamarkedet og prisutviklingen på fast eiendom i Stavanger-regionen.

– Det ble et rimelig greit regnskapsmessig resultat i fjor også, men den underliggende verdiutviklingen på våre eiendeler var flat til svakt negativ målt i norske kroner, sier Torland, ifølge Finansavisen.

Avkastningen på private equity-investeringene i porteføljen hadde en svakt positiv utvikling i fjor, mens eiendomsbenet ble negativt påvirket av situasjonen i dette markedet i Stavanger, der de fleste av Smedvigs eiendommer er lokalisert.

Tre fjerdedeler av det som er plassert i private equity ligger i tredjepartsfond som forvaltes av eksterne forvaltere, mens rundt 25 prosent er knyttet til investeringer Smedvig har gjort i egen regi. I fjor var det utbetalinger fra tredjepartsfond som sørget for at verdiene økte.

Verdt 11,4 mrd.

På sin hjemmeside opplyser selskapet at Smedvig Family Office har en forvaltningskapital på cirka 12 milliarder kroner. Mesteparten ligger i venturekapital og private equity.

Ifølge Torland er den anslåtte verdijusterte egenkapitalen i dag rundt 11,4 milliarder kroner og forvaltningskapitalen rundt 13 milliarder kroner.

«Etter styrets oppfatning er selskapets finansielle stilling god. Den framtidige utvikling vil avhenge av verdiutviklingen på selskapets og konsernets investeringer», skriver Anna M. Smedvig og Odd Torland i Smedvigs årsberetning. Den er medundertegnet av Anna M. Smedvigs tante, Hjørdis Smedvig, og de tre eksterne styremedlemmene Birthe C. Lepsøe, Frode Alhaug og Ola M. Rinnan.

Utbytte på 80 mill.

Peter T. Smedvig leder konsernets rådgivningspanel og er bosatt i London. Også Anna M. Smedvig bor i den engelske hovedstaden, skriver avisa.

Etter fjoråret bevilger eierne seg et utbytte på 80 millioner kroner. Det går til Smedvigs Rederi, som eier 78 prosent av aksjene, Avocet og Palia. De to sistnevnte selskapene eies av Hjørdis Smedvig og hennes datter Julia Smedvig Hagland.

Andre økonominyheter:
- Ikke meningen at alt skal gå til himmels
Bare smuler igjen av Moods of Norway