FLYTTER TIL NORGE: Anna Margret Bjarnadottir (46) har bestemt seg for å forlate Island og flytte til Norge sammen med sin dattera. Hun er ikke alene. Emigrasjonsbølgen som nå rammer sagaøya er den største på mer enn et århundre. Foto: AFP PHOTO / HALLDOR KOLBEINS / SCANPIX
FLYTTER TIL NORGE: Anna Margret Bjarnadottir (46) har bestemt seg for å forlate Island og flytte til Norge sammen med sin dattera. Hun er ikke alene. Emigrasjonsbølgen som nå rammer sagaøya er den største på mer enn et århundre. Foto: AFP PHOTO / HALLDOR KOLBEINS / SCANPIXVis mer

Anna Margret (46) flykter fra Islands økonomiske hengemyr

Stor emigrasjonsbølge preger den kriserammede sagaøya. 46-åringen er blant mange islendinger som velger Norge som sitt nye hjemland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Jeg ser ingen framtid her. Det vil ikke være noen framtid i dette landet de neste 20 åra. Alt går bakover, sier alenemoren Anna Margret Bjarnadottir (46) til nyhetsbyrået Agence France-Presse (AFP).

Hun hadde aldri trodd at hun ville bli tvunget til å forlate hennes en gang rike hjemland, men etter 18 måneder med økonomisk krise tett på kroppen har hun bestemt seg for å flytte til Norge i juni.

DEMONSTRASJONER: Islendingene har siden kollapsen tatt til gatene for å protestere mot den økonomiske krisa de har havnet i. De mener folket bør slippe å rammes av tabbene fra noen få finansakrobater. Foto: EPA/S Olafs/Scanpix
DEMONSTRASJONER: Islendingene har siden kollapsen tatt til gatene for å protestere mot den økonomiske krisa de har havnet i. De mener folket bør slippe å rammes av tabbene fra noen få finansakrobater. Foto: EPA/S Olafs/Scanpix Vis mer

UtvandringsboomHun er ikke alene om å forlate den vakre sagaøya på grunn av krisa. Utvandringen har økt betraktelig siden landets bankkollaps seint i 2008. I 2009 registrerte islandske myndighetene den største emigrasjonsbølgen fra øya siden 1887.

Mer enn 10 600 personer valgte å forlate øya. Tallet er 4 835 høyere enn antallet som innvandrer til Island. Disse tallene kan virke beskjedne, men for Island, med sine rundt 320 000 innbyggere, er utvandringen dramatisk.

UTVANDRINGSBOOM: Utvandringen har økt betraktelig siden landets bankkollaps seint i 2008. Foto: REUTERS/Bob Strong/Scanpix
UTVANDRINGSBOOM: Utvandringen har økt betraktelig siden landets bankkollaps seint i 2008. Foto: REUTERS/Bob Strong/Scanpix Vis mer

Bjarnadottir jobbet som eiendomsmegler før kollapsen, men mistet jobben da boligmarkedet ble dratt med i dragsuget. Hun har lenge vært bekymret for å bli tvunget sitt hjem i Mossfellsbær, rundt 15 kilometer utenfor Reykjavik, der hun og dattera Olavia har bodd siden 2004.

Velger NorgeMange islendinger som henne velger å flytte til sine nordiske naboland og spesielt Norge.

VELGER NORGE: Mange islendinger velger å flytte til sine nordiske naboland og spesielt Norge. Foto: EPA/S Olafs/Scanpix
VELGER NORGE: Mange islendinger velger å flytte til sine nordiske naboland og spesielt Norge. Foto: EPA/S Olafs/Scanpix Vis mer

- Jeg tror ikke jeg kan tilby min datter en god framtid her. Jeg vil ikke at hun skal betale for dette, sier Bjarnadottir til AFP. Hun er blant mange som mener islendinger flest ikke bør rammes av tabbene til noen få finansakrobater.

Trebarnsfaren Svanbjörn Einarsson (44) sier til nyhetsbyrået at familien føler seg fanget i landet på grunn av et usalgbart hus som han ikke ønsker å etterlate. Istedet jobber 44-åringen seks uker av gangen i Stavanger, med én- og to-ukers pauser hjemme på Island med familien sin.

OPTIMIST: Islands økonomiminister Gylfi Magnusson. Foto: AFP PHOTO / SCANPIX
OPTIMIST: Islands økonomiminister Gylfi Magnusson. Foto: AFP PHOTO / SCANPIX Vis mer

- Det er veldig krevende. Når jeg jobber glemmer jeg det av, men om kvelden er det vanskelig, sier Einarsson, som i likhet med Bjarnadottir ser for seg en framtid i Norge. Både han og Bjarnadottir skylder på regjeringen for landets krise.

Optimisme i Icesave-forhandlingeneI 2009 ble det holdt valg på Island - to år før det opprinnelig skulle holdes. Da ble den tidligere høyredominerte regjeringen kastet og en koalisjon fra venstresiden valgt.

Den nåværende regjeringen har lenge slitt i forhandlinger om den omstridte Icesave-avtalen med stormaktene Storbritannia og Nederland. Onsdag uttrykte Islands økonomiminister Gylfi Magnusson stor optimisme vedrørende forhandlingene.

- Det er lite å diskutere. Det er ikke store uenigheter. Jeg er rimelig optimistisk, eller kanskje mer enn det, om at vi kan bygge en bro over den gjenstående uenigheten, sa Magnusson på en pressekonferanse i Washington, ifølge Reuters.

Uenighetene mellom partene har utsatt IMFs (Det internasjonale pengefondet) lån til landet.

- Vi håper å finne en løsning på Icesave-saken og gå videre med IMF-programmet. Vi håper at dette kan gjøres samtidig. Det ville være dårlige nyheter for den islandske økonomien dersom IMF-programmet ble ytterligere forsinket, sa Magnusson.