Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anna måtte flytte til Kina etter at hun hadde bodd hele livet i USA

Seks år med rettsstrid mellom de biologiske foreldrene og adoptivforeldrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - To dager!

Det var svaret Anna Mae He ga til ABC News da de spurte hvor lenge familien hennes skulle være i Kina.

Men hun skal ikke være i landet i to dager. Hun har bodde i USA i hele sitt ni år gamle liv, men har nå flyttet med sine biologiske foreldre til Kina etter en rettskrangel som har vart over seks år, skriver ABC News.

Mistet inntektene

Det hele begynte i 1998. Jack Mae var doktorgradsstudent ved Universitetet i Memphis i Tennessee, og kona hans Casey ble gravid. Men før det unge paret ble foreldre, ble Jack beskyldt for seksuell trakassering av en kvinnelig student ved universitetet.

Selv om alle anklagene til slutt ble henlagt, mistet han studentvisumet og på grunn av det også muligheten til å jobbe ved siden av. Da datteren ble født en måned for tidlig, var de redde for at de ikke ville kunne betale legeregningene, ifølge ABC News.

I desperasjon kontaktet paret Mid-South Christian Services, et adopsjonsselskap i området. De satt dem i kontakt med Jerry og Louise Baker som sa ja til å i første omgang ta seg av den lille jenta i 90 dager.

Men da de 90 dagene var over, hadde Jack og Casey fortsatt ikke råd til å ta seg av henne. De undertegnet da et dokument som ga Jerry og Louis Baker foreldreretten til datteren.

SØSKEN: I fjor ble Anna Mae gjenforent med familien og broren Andy. Det fungerte dårlig først, men nå skal det gå bedre. Foto: Greg Campbell/AP/Scanpix
SØSKEN: I fjor ble Anna Mae gjenforent med familien og broren Andy. Det fungerte dårlig først, men nå skal det gå bedre. Foto: Greg Campbell/AP/Scanpix Vis mer

Men ifølge det kinesiske paret var det bare en midlertidig ordning, slik at datteren fikk helseforsikring. Men det amerikanske ekteparet mente at de var enige om at lille Anna skulle vokse opp hos dem.

Inntil da hadde Jack og Casey He besøkt datteren en gang i uka. Men ifølge den amerikanske TV-kanalen ble forholdet mellom de to parene dårligere og dårligere.

- Da Anna Mae fylte to år, hadde vi en avtale om at vi skulle dra i et fotostudio for å ta bilder av henne og oss. Men de nektet å la oss gjøre det. Til slutt tilkalte de politiet som fikk oss fjernet, og etterpå nektet de å la oss se henne, sier Jack He til ABC News.

En måned etterpå begynte de kampen for å få tilbake foreldreretten. En kamp som skulle var i seks år.

Baker-paret svarte med å søke om å få adoptere Anna Mae.

I 2002 fikk det kinesiske ekteparet besøksforbud. Og i 2004 kom den første rettsavgjørelsen i saken. Retten mente at den lille jenta var forlatt av sine foreldre, og at det amerikanske paret skulle få fulle foreldrerettigheter.

- Hun har knyttet dype og sunne bånd til Baker-familien, het det i kjennelsen, ifølge ABC News.

- Jerry satt seg ned og gråt og jeg startet å hoppe opp og ned, sier Louise Baker om den dagen.

image: Anna måtte flytte til Kina etter at hun hadde bodd hele livet i USA

He-paret anket saken med en gang.

Ble gjenforente med søsknene

I januar 2007 kom saken opp i høyesterett i Tennessee. Og denne gangen ble utfallet annerledes. Retten fant at de tidligere avgjørelsene var feil og at den lille jenta i stedet skulle bo hos sine biologiske foreldre.

I juli samme år ble hun gjenforente med Jack og Casey He, og fikk treffe søsknene Andy og Avita.

Men jenta trivdes tydeligvis ikke. Ifølge ABC News nektet hun å spise og hun nektet å sove i sin egen seng.

En dag fant foreldrene en tegning datteren hadde laget. Den viste to små jenter som holdt hverandre i hendene. Etter hvert skjønte de at den forestilte datteren og Aimee, Baker-parets yngste datter og beste venn.

Da spurte de om hun ville treffe Aimee og at hun fikk lov til det. Baker-datteren ble så invitert til huset for besøk og overnattinger. Og Anna Mae begynte etter hvert å stole på foreldrene igjen.

Fikk kontakt med Baker-familien igjen

Vennskapet mellom de to jentene førte også de to familiene nærmere hverandre igjen.

I januar inviterte de Baker-ekteparet i Anna Maes niårsdag, hvis de ikke kalte seg mamma og pappa og lovet å ikke gråte.

Louise kom, men Jack ble hjemme, fordi han var redd for at han ville begynne å gråte.

He-ekteparet hadde midlertidig oppholdstillatelse for å være i USA mens rettssakene pågikk. Men etter at de fikk lov til å få igjen datteren, gikk tillatelsen ut og de risikerte utkastelse. I stedet bestemte de seg for å dra frivillig.

I dag landet familien i Kina. Jack He har fått jobb som professor i Hunan. Og selv om Anna Mae nå skal ha et godt forhold til sine biologiske foreldre, vil hun helst være i USA.

Da ABC News spurte hvor hun skulle bo nå, svarte hun:

- I Tennessee.

Faren kunne ikke gjøre annet enn å si:

- Hunan.

Baker-ekteparet, som gledet seg over at de igjen hadde kontakt med Anna Mae, begynte på sin side med å jobbe for at den kinesiske familien skulle få bli i landet.

- Vårt håp nå er at de får lov til å returnere, sier Jerry Baker til ABC News.

Les mer om saken her.

TILBAKE HOS SIN BIOLOGISKE FAMILIE: Anna Mae (lengst til høyre), sammen med faren Jack og søsteren Avita.
GJENFORENT FAMILIE: De tre søsknene Andy, Anna Mae og Avita og foreldrene Jack og Casey He.
VED MIDDAGSBORDET: Casey, Avita, Andy og Anna Mae.
FUNNET TONEN IGJEN: Mor Casey og datteren Anna Mae.
VOKST OPP I USA: Anna Mae He har bodd i hele livet og snakker ikke kinesisk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media