Anna tryglet om hjelp, men ble drept: Staten og krisesenteret blir saksøkt

De etterlatte saksøker nå staten og krisesenteret for å svikte Anna Medvedeva (26), da hun ba om hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - På vegne av Annas etterlatte vil det bli fremmet erstatningskrav mot staten og Betzy krisesenter, sier bistandsadvokat Maggi Rodvik.

Hun representerer de etterlatte til Anna Medvedva, som ble drept av ekssamboeren Mikael Svantesson 14. oktober 2012.

Les alt om saken her!

Avviser kritikken Dagbladet har denne uken skrevet om krisesenteransatt Natalie Christoffersen, som varslet Fylkesmannen om det hun mente var et svik mot Anna. Betzy krisesenter har avvist anklagene overfor Dagbladet, og gjentatte ganger sagt at behandlingen av Anna var i tråd med rutinene.

Anna tryglet om hjelp, men ble drept: Staten og krisesenteret blir saksøkt

«Spørsmålet vil være om staten og krisesenteret har gitt Anna tilstrekkelig beskyttelse mot eks-samboeren, herunder om de i rimelig grad har vært iverksatt adekvate beskyttelsestiltak for å avverge det tragiske utfallet som til slutt rammet Anna og hennes familie», skriver Rodvik i erstatningskravet.

Fulgte ikke opp anmeldelsen Politiet har overfor Dagbladet bekreftet at de ikke fulgte opp anmeldelsen.

«Ut ifra den kontakten vi hadde med partene, hadde vi ingen indikasjoner på at hun var i fare», sa stasjonssjef for drammenspolitiet, Øyvind Aas, til Dagbladet sist lørdag. Politiet mener de håndterte Annas anmeldelse korrekt, men de nekter å offentliggjøre loggen, avhøret og anmeldelsen.

- De etterlatte er av den klare oppfatning at politiets håndtering av saken er av en slik karakter at det foreligger skyldansvar, sier Rodvik til Dagbladet.

KREVER ERSTATNING:  - På vegne av Annas etterlatte vil det bli fremmet erstatningskrav mot staten og Betzy krisesenter, sier bistandsadvokat Maggi Rodvik. Hun representerer de etterlatte til Anna Medvedva, som ble drept av ekssamboeren Mikael Svantesson 14. oktober 2012. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
KREVER ERSTATNING: - På vegne av Annas etterlatte vil det bli fremmet erstatningskrav mot staten og Betzy krisesenter, sier bistandsadvokat Maggi Rodvik. Hun representerer de etterlatte til Anna Medvedva, som ble drept av ekssamboeren Mikael Svantesson 14. oktober 2012. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer

Hun mener dette kvalifiserer til brudd på statens forpliktelser etter Den europeiske menneskerettskonvensjon.

- Ikke tilstrekkelig beskyttelse - De pårørende vil derfor kreve erstatning for økonomisk tap og ikke-økonomisk skade som følge av at staten og Betzy krisesenter ikke har gitt Anna tilstrekkelig beskyttelse mot Svantesson som utøvde både fysisk vold mot henne, og også kom med alvorlige drapstrusler, sier Rodvik.

Advokaten sier videre at de pårørende opplever forsømmelsen fra krisesenteret og politiet som et utrykk for at de ikke anså Anna som troverdig.

- Da Anna fant det nødvendig å avslutte samlivet med Svantesson, og flere ganger ba om hjelp fra både politiet og krisesenteret fordi hun var livredd, gir dette et sterkt uttrykk for den tvangssituasjon hun faktisk var i, sier Rodvik. 

At verken krisesenteret eller politiet tok Anna og hennes barns situasjon på alvor, er svært vanskelig for de etterlatte å akseptere, forteller bistandsadvokaten.

- De etterlattes klare formening er at Anna hadde vært i live i dag, og at barnet hadde fått lov å beholde sin mor, dersom politiet hadde fulgt opp Annas anmeldelse, sier Rodvik.

HER BLE ANNA DREPT: I dette skjulet ved Grønskjær skisenter i Telemark ble den 26 år gamle russiske kvinnen funnet drept. Foto: Tomm W. Christiansen
HER BLE ANNA DREPT: I dette skjulet ved Grønskjær skisenter i Telemark ble den 26 år gamle russiske kvinnen funnet drept. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer
BLE DREPT: Anna Medvedeva (26) ble drept av ekssamboeren 14. oktober 2012, da hun møtte ekssamboeren for at han skulle ha samvær med deres felles barn. Foto: PRIVAT
BLE DREPT: Anna Medvedeva (26) ble drept av ekssamboeren 14. oktober 2012, da hun møtte ekssamboeren for at han skulle ha samvær med deres felles barn. Foto: PRIVAT Vis mer