Annan: - Enighet om plan i Kenya

Regjeringen og opposisjonen i Kenya er enige om en plan for å få slutt på voldsbølgen i landet, sier FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Vi er blitt enige om en plan som dekker både umiddelbare og mer langsiktige saker, sa Annan på en pressekonferanse i Nairobi fredag.

Annan har meglet mellom representanter for president Mwai Kibaki og opposisjonslederen Raila Odinga for å løse krisen.

- Vi tror at i løpet av sju til 15 dager vil vi være i stand til å takle de første tre punktene i planen. Det første er å treffe umiddelbare tiltak for å stanse volden og gjenopprette grunnleggende rettigheter og friheter, sa den tidligere FN-sjefen. Neste skritt er å gjøre noe med den humanitære krisen, og det tredje er å overvinne den pågående politiske krisen, opplyste Annan.

Det fjerde og siste punktet i planen handler om saker som skal løses på lengre sikt. Planen er undertegnet av partene.

Den tidligere FN-sjefen fikk oppbakking av sin etterfølger Ban Ki-moon under forhandlingene. Ban tok turen til Nairobi i et forsøk på å presse partene til å bli enige.

Kenyas president Kibaki var imidlertid ikke til stede under forhandlingene. Han var på møte med andre statssjefer i Den afrikanske union i Etiopia. Drepte politimann Mens forhandlingene pågikk, fortsatte volden vest i Kenya.

Ni mennesker ble drept fredag i voldshendelser utløst av drapet på opposisjonspolitikeren David Kimutai Too torsdag. Blant dem var en politioffiser som ble angrepet av rundt 3.000 mennesker, bevæpnet med pil og bue, spyd, klubber og macheter. Drapet skjedde i Rift Valley vest i Kenya, i hjembyen til den drepte opposisjonspolitikeren. Folkemengden hadde demonstrert mot drapet og anklaget politiet for å ha skutt mot dem, opplyser den lokale politisjefen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer