Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Annan: - Enighet om plan i Kenya

Regjeringen og opposisjonen i Kenya er enige om en plan for å få slutt på voldsbølgen i landet, sier FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er blitt enige om en plan som dekker både umiddelbare og mer langsiktige saker, sa Annan på en pressekonferanse i Nairobi fredag.

Annan har meglet mellom representanter for president Mwai Kibaki og opposisjonslederen Raila Odinga for å løse krisen.

- Vi tror at i løpet av sju til 15 dager vil vi være i stand til å takle de første tre punktene i planen. Det første er å treffe umiddelbare tiltak for å stanse volden og gjenopprette grunnleggende rettigheter og friheter, sa den tidligere FN-sjefen. Neste skritt er å gjøre noe med den humanitære krisen, og det tredje er å overvinne den pågående politiske krisen, opplyste Annan.

Det fjerde og siste punktet i planen handler om saker som skal løses på lengre sikt. Planen er undertegnet av partene.

Den tidligere FN-sjefen fikk oppbakking av sin etterfølger Ban Ki-moon under forhandlingene. Ban tok turen til Nairobi i et forsøk på å presse partene til å bli enige.

Kenyas president Kibaki var imidlertid ikke til stede under forhandlingene. Han var på møte med andre statssjefer i Den afrikanske union i Etiopia.
Drepte politimann
Mens forhandlingene pågikk, fortsatte volden vest i Kenya.

Ni mennesker ble drept fredag i voldshendelser utløst av drapet på opposisjonspolitikeren David Kimutai Too torsdag. Blant dem var en politioffiser som ble angrepet av rundt 3.000 mennesker, bevæpnet med pil og bue, spyd, klubber og macheter. Drapet skjedde i Rift Valley vest i Kenya, i hjembyen til den drepte opposisjonspolitikeren. Folkemengden hadde demonstrert mot drapet og anklaget politiet for å ha skutt mot dem, opplyser den lokale politisjefen.

I en annen landsby vest i landet ble ytterligere åtte mennesker drept, ifølge øyenvitner og lokale myndigheter. Her gikk folk fra kalenjin-stammen - stammen Too tilhørte - løs på folk som tilhører kisii-stammen, som de anser for å være lojale mot regjeringen.

Krisen i Kenya oppsto etter at opposisjonen beskyldte Kibaki for fusk i presidentvalget som ble holdt i januar. Flere hundre mennesker er blitt drept i voldshandlinger som i mange tilfeller er motivert av et ønske om å ramme bestemte folkegrupper.

ER DET HÅP? Et av barna som har tilhold i ei kirke i Kibera-slummen i Nairobi som følge av voldsbølgen som har tatt livet av minst 850 mennesker og drevet flere enn 300 000 på flukt. Foto: ZOHRA BENSEMRA / REUTERS
ER DET HÅP? Et av barna som har tilhold i ei kirke i Kibera-slummen i Nairobi som følge av voldsbølgen som har tatt livet av minst 850 mennesker og drevet flere enn 300 000 på flukt. Foto: ZOHRA BENSEMRA / REUTERS Vis mer

Både president Kibaki og opposisjonsleder Odinga har lagt skylden på hverandre for blodsutgytelsene, som USA har omtalt som etnisk rensing.


- Etnisk dimensjon


Tidligere fredag uttalte Raymond Johansen, statssekretær i UD, at slike merkelapper ikke er hjelpsomme.

- Vi tror ikke det er mest hjelpsomt å karakterisere dette som etnisk rensing, selv om det er ingen tvil om at opptøyene og volden har en klar etnisk dimensjon. Vi synes det er viktigere å støtte opp om de krefter og tiltak som kan finne en politisk løsning for å få slutt på volden, sier Johansen til NTB.

Kenya er en betydelig mottaker av norsk bistand, men foreløpig er ikke pengene holdt tilbake. Johansen understreker imidlertid at bistanden blir løpende vurdert opp mot partenes evne til å finne gode demokratiske løsninger.

- Vi holder det åpent hvordan bistanden skal brukes. På den humanitære siden vil Norge bidra gjennom FNs nødhjelpsfond. Nå har vi øremerket 13 millioner kroner direkte til den humanitære krisen. Sammen med de øvrige bidragene til nødhjelpsfondet vil Norge bidra med til sammen 20 millioner kroner, opplyser statssekretæren.

(NTB)

<B>MEKLER:</B> Kofi Annan står bak planen som kan gi kenyanerne en noe lysere framtid - om den blir fulgt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media