Annan: - Stans okkupasjonen

NEW YORK (Dagbladet): - Israel må avslutte sin ulovlige okkupasjon av palestinske områder, sa FNs generalsekretær Kofi Annan i går i en oppsiktsvekkende direkte tale i FNs sikkerhetsråd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter talen til Kofi Annan samlet den arabiske gruppa i Sikkerhetsrådet seg om en resolusjon som Sikkerhetsrådet drøftet i natt.

Talen skulle egentlig bli holdt seinere i uka, men det norske presidentskapet i Sikkerhetsrådet denne måneden, ledet av FN-ambassadør Ole Peter Kolby, fikk i går framskyndet møtet.

- Norge er sterkt opptatt av at Sikkerhetsrådet skal uttale seg om situasjonen i Midtøsten. Det viktigste er at partene får slutt på volden og vender tilbake til forhandlingsbordet, sier Kolby til Dagbladet.

Torpederte avtale

Etter intens lobbyvirksomhet lå det seint fredag i forrige uke an til en uttalelse fra Sikkerhetsrådet, men Syria blokkerte i siste liten. Det norske forslaget fikk støtte av 14 av Sikkerhetsrådets 15 medlemmer.

Selv USA, som vegrer seg for at FN skal ha noen sentral rolle, støttet forslaget.

Gårsdagens samling i den arabiske gruppa ga nordmennene nytt håp om at Sikkerhetsrådet kan samle seg om en uttalelse. Det er svært viktig for Norge at uttalelsen blir enstemmig og har kraft utad.

I hvilken grad Kofi Annans sterke ord gikk inn hos de involverte, er det ingen som vet så langt, men generalsekretæren var klinkende klar i går:

- Dere kan lede folket deres bort fra en fryktelig katastrofe hvis dere vil. Både Mitchell-avtalen og Tenet-avtalen er akseptert som ramme for forhandlinger. I dag må dere akseptere at sikkerhet og en politisk avtale henger sammen. Det ene kan ikke eksistere uten det andre, sa Annan med klar adresse til de to lederne.

  • Til israelerne sa Annan at bombing av sivile områder, drap, unødvendig bruk av vold, ødeleggelser og den daglige ydmykelsen av palestinske sivile må opphøre.
  • Palestinerne fikk klar beskjed om at den bevisste bruken av selvmordsbombere i sivile områder bare ødelegger kampen deres og minsker internasjonal støtte.

Kofi Annans tale på det åpne møtet i Sikkerhetsrådet bar preg av at han så den store katastrofen nærme seg hvis ikke Sharon og Arafat nå får en slutt på hevnaksjonene.

Blodige dager

De siste blodige dagene har 180 palestinere og 50 israelere mistet livet, og blodsutgytelsene bare fortsetter.

Kofi Annan støttet i går forslaget til fredsløsning i Midtøsten som Saudi-Arabias kronprins Abdullah har lagt fram.

Annan oppfordret også de arabiske lederne til å benytte toppmøtet i Beirut i slutten av måneden til å arbeide videre for å finne en fredsløsning. Det gjelder å ikke gi opp, var appellen fra Annan.

FRYKTER<P> DET VERSTE: Kofi Annans tale på det åpne møtet i Sikkerhetsrådet bar preg av at han så den store katastrofen nærme seg hvis ikke Sharon og Arafat nå får en slutt på hevnaksjonene.