Annan advarer Sudan på ny

Sudans regjering må etterkomme kravene i den nylig vedtatte Darfur-resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd, krever verdensorganisasjonens sjef Kofi Annan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resolusjonen truer Sudan med uspesifiserte sanksjoner dersom ikke myndighetene i landet innen 30 dager avvæpner og straffeforfølger den arabiske militsen som herjer i den krigsherjede Darfur-provinsen.

- Jeg mener resolusjonen er veldig klar. Dersom myndighetene ikke etterkommer kravene, vil det få konsekvenser, og jeg tror Sudans regjering klart og tydelig har fått beskjed. Det fremgår av reaksjonen deres, sier Annan.

- Rådet forlanger at Sudan beskytter sin egen befolkning, fastholder generalsekretæren, og legger til at dette må vises i praksis, og ikke bare gjennom offentlige kunngjøringer.

Annan undertegnet for en måned siden en avtale med regjeringen i Khartoum, hvor sudanske myndigheter lovet å beskytte landsbyboere som er drevet på flukt i Darfur-regionen vest i Sudan.

Janjaweed-militsen i Darfur har, med støtte fra regjeringen, drevet omkring én million mennesker på flukt, og bidratt til at to millioner har behov for husly, mat og medisiner. Militsen beskyldes for drap og voldtekt, og FN anslår at 30.000 mennesker har mistet livet siden krigen startet i februar i fjor. Amerikanske tjenestemenn mener dette tallet kan være 50.000 eller enda høyere.

NTB-Reuters