Annan avlyser Clinton-besøk

NEW YORK (Dagbladet): FNs generalsekretær Kofi Annan har avlyst sitt planlagte besøk hos Bill Clinton og Den amerikanske kongressen mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han må i stedet stå til rådighet for Sikkerhetsrådet, som er splittet i spørsmålet om Irak automatisk skal angripes dersom Bagdad-avtalen blir brutt.

Frankrikes president Jaques Chirac har gått offentlig ut med sin motstand mot automatisk militær maktbruk, slik USA og Storbritannia ønsker. Kina og Russland er også motstandere av å gi USA blankofullmakt til å bruke militære midler.

Splittelsen i Sikkerhetsrådet gir mer næring til skeptikerne i Den amerikanske kongressen, der den mektige formannen i Senatets utenrikskomité, Jesse Helms, har uttalt at Kofi Annan «solgte sjappa» til Saddam i Bagdad.

Generalsekretær Annans avlysning av besøket til Washington medfører også at han slipper å møte de to «haukene» Helms og Trent Lott, Senatets flertallsleder. Lott har karakterisert FN-sjefen som upålitelig fordi han er innstilt på å «opprette menneskelig kontakt med en massemorder».

I et takkebrev til de FN-ansatte skriver imidlertid generalsekretær Annan: «Det er Sikkerhetsrådet, ikke noen få kritikere, som vil få det siste ordet i denne saken.»
USA og Storbritannia har utarbeidet et utkast til en resolusjonstekst som formaliserer Sikkerhetsrådets støtte til Bagdad-avtalen. Der heter det at det vil få «de alvorligste konsekvenser» dersom Irak bryter avtalen om adgang for FNs våpeninspektører til å inspisere Saddams omstridte presidentpalasser.

Sikkerhetsrådet holdt møte i går kveld, men det er ikke ventet at rådet vil vedta en endelig resolusjon før over helga.

Foran gårsdagens møte i rådet sa den amerikanske FN-ambassadøren, Bill Richardson at hensikten med resolusjonen «er å sende et klinkende klart signal til Irak om at landet må etterleve avtalen og åpne for alle inspeksjoner, eller stå overfor svært, svært alvorlige konsekvenser».