Annan benekter spion-anklager

Kofi Annan nekter konsekvent for at det finnes et fnugg av bevis mot FNs våpeninspekter (UNSCOM). Han har heller ingen planer om å sparke lederen, Richard Butler, for utro tjeneste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisa Washington Post skrev i går at FNs generalsekretær sitter inne med bevis på at våpeninpektørene har spionert for USA. Ifølge en rapport skal USA ha utstyrt inpektørene med elektronisk lytteutstyr, for å avdekke Iraks manøvre for å gjemme masseødeleggelsesvåpen. Utstyret gjorde UNSCOM i stand til å avlytte kommunikasjon mellom medlemmer av Iraks sikkerhetstjeneste. En slik handling er klart i strid med FN-mandatet.

Beskydningene kom som en gavepakke til Irak. Regimet har hevdet dette i flere år og brukt påstanden som argument for å hindre FNs arbeid. En slik skandale ville forsterke striden om våpeninspektørene i Sikkerhetsrådet.
I går kveld fikk irakerne en kalddusj.

- Vi har ingen bevis av noe slag. Vi har bare rykter, sa Kofi Annan i en uttalelse som ble lest opp av hans talsmann Fred Eckhard.
Ryktene om at han vil ha Butler sparket, ble ifølge CNN også kontant avvist.
- Dette er usant. Det er våpenkontrollen i Irak, og ikke Butler som opptar oss, sa Annan.
Richard Butler rykket også ut og forsvarte seg selv og våpeninspektørene i går:
- Påstandene er rett og slett usanne. UNSCOM har aldri spionert for noen.

Warning: main(/www/dagbladet/www.dagbladet.no/irak/inc/faktaboks.html): failed to open stream: No such file or directory in /www/dagbladet/www.dagbladet.no/nyheter/1999/01/07/152482.html on line 286

Fatal error: main(): Failed opening required '/www/dagbladet/www.dagbladet.no/irak/inc/faktaboks.html' (include_path='.:/local/lib/php:/www/dagbladet/pear/lib') in /www/dagbladet/www.dagbladet.no/nyheter/1999/01/07/152482.html on line 286