Annan ber verden om å opprettholde presset

Har fremdeles tro på våpnehvile i Syria innen i morgen klokka 06.

HAR HÅP:  Fredsmegler Kofi Annan har fremdeles tro på at Syriske regjeringsstyrker har lagt ned våpnene og at de vil følge sekspunktsavtalen innen i morgen. Foto: Aleksander Nordahl / Dagbladet
HAR HÅP: Fredsmegler Kofi Annan har fremdeles tro på at Syriske regjeringsstyrker har lagt ned våpnene og at de vil følge sekspunktsavtalen innen i morgen. Foto: Aleksander Nordahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdenssamfunnet må nå gjøre alt det kan for å sikre at en våpenhvile torsdag morgen kommer på plass som planlagt i Syria, advarer Kofi Annan: Tirsdag morgen trådte Kofi Annans fredsplan for Syria i kraft.

Ifølge sekspunktsplanen skulle syriske sikkerhetsstyrker allerede da trekke seg ut av befolkede områder. En full våpenhvile skulle tre i kraft 48 timer senere.

Ifølge vestlige ledere og syriske aktivistkilder er det allerede klart at Syria ikke har gjort noe for å rette seg etter fredsplanen. Men det er fortsatt håp om å redde initiativet, og derfor er det avgjørende at det nå legges press på syrerne, sier Annan, som er FNs og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria.

«Alt må bli gjort for å sikre en stans i all vold fra og med den 12. april klokka 6», skriver Annan i et brev til FNs sikkerhetsråd.

«Det er ingen tid å miste», fortsetter spesialutsendingen. «Vi må alle presse på for slutt på blodbadet før Syria styrter ned i avgrunnen.»

Vurderer nye skritt Ifølge flere vestlige diplomatkilder har Syrias president Bashar al-Assad i praksis sikret seg to dagers utsettelse ved å la være å rette seg etter kravet om tilbaketrekning fra konfliktsoner i byene.

Diplomatene er likevel opptatt av at FNs sikkerhetsråd må opprettholde presset mot det syriske regimet.

USAs FN-ambassadør Susan Rice sier alle medlemslandene i FNs sikkerhetsråd har gitt uttrykk for bekymring for at Syria ikke skal rette seg etter fredsplanen som Annan har forhandlet fram.

Sikkerhetsrådet vil snart møte et «sannhetens øyeblikk» og bli tvunget til å ta stilling til nye tiltak for å opprettholde presset, sier hun.

Russland og Kina under press Rices uttalelse er tilsynelatende myntet på Russland og Kina, som har vært tilbakeholdne med kritikken av Syria, og som to ganger har lagt ned veto mot forslag til resolusjoner om fordømmelse av volden i landet.

Syria vil nå bli diskutert intensivt ved FNs hovedkvarter i New York så vel som i andre land, ifølge USAs utenriksminister Hillary Clinton.

- Jeg vil spesielt ta denne saken opp med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, og Sikkerhetsrådet vil høre direkte fra Kofi Annan på torsdag, sier hun.

Clinton skal etter planen møte Lavrov i Washington onsdag. Annan har på sin side reist til Iran, som har gitt det syriske regimet ubetinget støtte.

Nye kamper Samtidig fortsetter kampene å rase i Syria, og aktivistkilder melder om hardt bombardement og flere titalls døde i byene Homs og Hama.

Syrias forsikringer om at dets væpnede styrker overholder Kofi Annans fredsplan, er blank løgn, mener Frankrikes utenriksminister Alain Juppé.

Ifølge utenriksministerens pressetalsmann Bernard Valero reagerer Frankrike spesielt på tirsdagens uttalelser fra Syrias utenriksminister Walid al-Moualem. Han forsikret blant annet om at de syriske sikkerhetsstyrkene var i ferd med å trekke seg ut av konfliktsoner i byene.

- Dette er nok et eksempel på blank og uakseptabel løgn fra det syriske regimets side, sier Valero.

Satellittbilder og vitneskildringer viser at Syria ikke etterlever noen av punktene i fredsavtalen, fastslår pressetalsmannen.

- Sikkerhetsstyrkene skyter fortsatt mot befolkede områder, og de bruker tunge våpen, pansrede kjøretøyer og helikoptre. Det er virkeligheten, sier han.

(NTB)