Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Annan elsker Lofoten

Kjell Magne Bondevik grep sjansen og inviterte Kofi Annan til Lofoten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har det veldig bra. Det er dramatisk og flott her, sa Kofi Annan til Dagbladet.no da han var sammen med statsministeren utenfor rorbuanlegget ved Hamnøy i morges.

Statsministeren har økt sitt engasjement i utenrikspolitikken den siste tida.

Kofi Annan kom til Norge sist lørdag og har med Lysebu som utgangspunkt gått daglige turer i Oslomarka de siste dagene.

Personlig invitasjon

Tirsdag forlot han Oslo sammen med statsminister Kjell Magne Bondevik. I ei knapp uke skal de vandre rundt i de dramatisk vakre fjellene i Lofoten.

Det var Kjell Magne Bondevik personlig som inviterte Annan til Lofoten da det ble klart at generalsekretæren også i år kom til å legge sin ferie til Norge. Kofi Annan og hans svenske kone Nane har familie i Norge, og generalsekretæren har tre nordmenn - Terje Rød-Larsen, Geir O. Pedersen og Jan Egeland - som medarbeidere i sjefsstillinger i FN.

Bondevik og Annan holder «fra tid til annen» kontakt på telefon om aktuelle internasjonale saker, og tonen mellom dem er god, opplyser statssekretær Gunnar Husan ved Statsministerens kontor.

Ikke venner

Men det er ikke noe spesielt nært forhold mellom Bondevik og Annan. Det er ikke to venner som nå trasker rundt i Lofoten. Det sier flere velplasserte kilder. Derfor blir fotturen i Lofoten sett på som ei utenrikspolitisk fjær i hatten for Bondevik, selv om det dreier seg om en privat ferie.

Men fotturen tolkes også ut fra Bondeviks personlige motiver. Han har selv signalisert at hans karriere i norsk politikk går mot slutten.

- Dersom Bondevik har internasjonale ambisjoner, skader det ikke å kjenne Kofi Annan, sier en kilde.

<B>PÅ TUR:</B> Kjell Magne Bondevik og Kofi Annan var turkledde i morges utenfor rorbuene i Hamarøy i Lofoten.