Annan er en god FN-sjef

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • FNs generalsekretær Kofi Annan har sagt seg villig til å ta en ny periode på fem år dersom medlemslandene spør ham når kandidaturet skal drøftes til høsten. Norge støttet øyeblikkelig Annans kandidatur, og fikk straks følge av de andre nordiske landene. Samtidig uttalte USAs president George Bush at Annan gjør en utmerket jobb som verdensorganisasjonens leder, og USA støtter tanken på en ny periode.
  • Da Kofi Annan ble valgt førjulsvinteren 1996, sto det strid om både FN og generalsekretæren. Annans forgjenger, egyptiske Boutros Boutros-Ghali, ble nektet gjenvalg av USAs tidligere FN-ambassadør Madeleine Albright, som siden var blitt utnevnt til president Clintons utenriksminister. Under Boutros-Ghalis ledelse befant FN seg på kollisjonskurs med det konservative Amerika, og det gikk så langt at den republikanske presidentkandidaten Bob Dole i et valgmøte bevisst forvrengte uttalen av generalsekretærens navn.
  • Kofi Annan la øyeblikkelig om kursen da han tok over ved årsskiftet i 1997. Etter bare noen uker dro han direkte inn i løvens hule og møtte den erkekonservative senator Jesse Helms som lenge hadde brukt sin posisjon som formann i Senatets utenrikskomité til å blokkere USAs utbetalinger til FN. Etter omfattende forhandlinger foreligger det i dag en avtale mellom USA og FN om å betale gjelden.
  • I de vel fire årene som Kofi Annan har ledet verdensorganisasjonen, er den på nytt blitt en sentral og konstruktiv aktør i internasjonal politikk, og langt mindre av en tannløs resolusjonskvern som tilfellet dessverre har vært i tidligere perioder. Kofi Annan har også drevet gjennom viktige indre reformer i verdensorganisasjonen som har bidratt til å gjenvinne mye av dens gamle prestisje, og økt effektiviteten i FNs innsats mot fattigdom, undertrykkelse og urettferdighet i verden. I dag samarbeider FN nært med både NATO og EU om den fredsbevarende operasjonen i Kosovo.
  • Det er lite som tyder på at Annan vil møte problemer med å bli gjenvalgt, og vi er enig i den støtten som han allerede har fått av den norske regjeringen.