Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Annan har ikke bedt om norske FN-soldater

FNs generalsekretær Kofi Annan sier at tiden ennå ikke er moden for en FN-styrke i Afghanistan. Han har heller ikke bedt om konkrete norske bidrag til en slik styrke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Situasjonen i Midtøsten og Afghanistan sto øverst på listen over internasjonale spørsmål under samtalen mellom statsminister Kjell Magne Bondevik og Annan tirsdag.

FNs generalsekretær mener at en internasjonal sikkerhetsstyrke må på plass i Afghanistan før FN kan vurdere å sende inn sine «blå hjelmer». Denne styrken må bestå av soldater fra land som er villige og i stand til å håndtere den uavklarte situasjonen som foreløpig hersker i landet.

Først på et senere tidspunkt kan det bli aktuelt å sende inn FN-soldater. Annan og Bondevik drøftet dette spørsmålet i generelle vendinger, uten at det ble framsatt noe konkret ønske om norsk deltakelse.

Norge alltid positiv

- Norge har alltid stilt seg positiv til slike forespørsler, og jeg er sikker på at det blir norsk deltakelse på en aller annen måte, dersom det blir aktuelt med en FN-styrke. Men vi har ikke drøftet dette i detalj, sier Annan.

Bondevik sa mandag at regjeringen vil se med velvilje på en henvendelse fra FN, men la til at Norge er tungt inne på Balkan og at det derfor er begrenset hva vi kan bidra med.

På spørsmål om hva slags tanker han har om en eventuelt rettsoppgjør med Osama bin Laden og ledere av hans terrornettverk, svarte Annan forsiktig at FN gjennom sine krigsforbrytertribunaler har vist hva slags ordning man foretrekker.

Han var nøye med ikke å uttrykke kritikk av de amerikanske planene om å stille terroristledere for hemmelige militærdomstoler, men viste til en resolusjon fra Sikkerhetsrådet, der det heter at de skyldige må bli tatt og stå til rette for sine handlinger.

Nasjonale domstoler

- Jeg tror snarere at de blir stilt for nasjonale domstoler enn internasjonale tribunaler av den typen FN har opprettet for Rwanda og Jugoslavia. Vi har i dag ingen internasjonal domstol som dekker terrorisme, og jeg tror ikke FN har planer om å opprette en slik domstol, sier generalsekretæren.

I tillegg til de to som finnes, vurderer Sikkerhetsrådet å opprette domstoler for Kambodsja og Sierra Leone. En femte domstol synes ikke aktuelt, og vil uansett bli stanset av USA, som heller vil framstille terrorledere for amerikanske militærdomstoler med spesielle fullmakter.

Før møtet med Bondevik mottok Annan stående hyllest fra et samlet organisasjonsnorge i Rokokkosalen på Grand Hotel.

Halve regjeringen, tallrike hjelpeorganisasjoner og en rekke ledere fra LO og NHO møtte fram tidlig på morgenen for å høre en appell fra Annan og for å stille spørsmål. Seansen ble arrangert av Røde Kors og FN-sambandet, og ble ledet av Røde Kors-president Thorvald Stoltenberg.

(NTB)

Hele Norges coronakart