Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Annan i Indonesia: - Hvor er folk?

Kofi Annan er rystet. Dødstallet har nå steget til 165 000.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det offisielle tallet på omkomne etter flodbølgekatastrofen i Asia har steget til 165.000. FNs generalsekretær Kofi Annan er rystet av ødeleggelsene han ser.

Indonesiske myndigheter oppjusterte fredag tallet på omkomne i landet til 113.306, opplyste en talsmann for regjeringen. Dermed er det samlede tallet på omkomne i katastrofen nådd opp i 165.000.

FN frykter at flere titusen døde på Sumatra kan komme til å øke tallene på den dystre statistikken.

I Sri Lanka, landet som ble hardest rammet etter Indonesia, er antallet bekreftede omkomne på 30.615. Over 4.000 er savnet.

Annan til Aceh

FNs generalsekretær Kofi Annan besøkte fredag selv den katastroferammede Aceh-provinsen på Sumatra. På krisetoppmøtet torsdag ba Annan om seks milliarder kroner i raske kontanter, for å sette inn i den umiddelbare nødhjelpen.

Fredag så han med selvsyn hvor mye det haster å få inn hjelpen.

- Jeg må innrømme at jeg aldri har sett så fullstendig ødeleggelse etter hvert som vi reiste mil etter mil langs vestkysten. En undres: Hvor er folk? Hva er skjedd med dem? sa Annan til journalister ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

KNUST OG ØDE: Kofi Annan er sjokkert over de enorme ødeleggelsene i Indonesia. Foto: Reuters
KNUST OG ØDE: Kofi Annan er sjokkert over de enorme ødeleggelsene i Indonesia. Foto: Reuters Vis mer

Annan reise også med helikopter til byen Meulaboh, som var en by på størrelse med Trondheim før den ble rasert av naturkreftene.

Byen ligger bare 150 kilometer fra episenteret for det kraftige jordskjelvet 2. juledag. FN-tjenestemenn anslår at en tredel av byens 120.000 innbyggere omkom i jordskjelvet og flodbølgen.

- Vi så at folk var i gang med å rydde opp og fortsette sine liv, og det lærte oss noe om menneskets evne til å reise seg igjen. Jeg tror at befolkningen, med støtte og innsats fra det internasjonale samfunn, vil klare å plukke opp restene og fortsette livet, sa Annan også.

Landsbyer borte

Helikopterpiloter forteller at de av og til må droppe nødhjelp på måfå. Landsbyene de får oppgitt som mål eksisterer ikke lenger, eller de finner bare en flokk foreldreløse barn i ruinene.

To tredeler av de vel 165.000 som omkom i katastrofen bodde i Aceh, nord på Sumatra. Ifølge FN har minst 20.000 mennesker på vestkysten av øya desperat behov for nødhjelp. Fortsatt er det mange områder ingen til nå er kommet fram til. Det betyr at tallet på omkomne, skadde og hjemløse mest trolig vil øke.

- Jeg tror ikke vi er i nærheten av å vite nøyaktig hvor mange som døde, hvor mange som er savnet og hvor mange som er hardt rammet av katastrofen i dette området, sa FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland på en pressekonferanse i FN-hovedkvarteret torsdag kveld.

Både Kofi Annan og USAs utenriksminister Colin Powell skulle senere fredag besøke Sri Lanka, der det også er mange samfunn som er så godt som utraderte etter flodbølgen.

(©NTB)

STERKT MØTE: Kofi Annan besøkte i dag Banda Ache i Indonesia.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media