Annan irettesatte Sikkerhetsrådet

Annan ber FNs sikkerhetsråd om å ta stilling til krisen i Gaza, etter flere dagers utsettelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs generalsekretær Kofi Annan, ba fredag Sikkerhetsrådet om å ta stilling til Israels voldelige inngripen mot Hamas, mens diplomatiet strides om et resolusjonsforslag framsatt av Quatar.

Forhindret fra å fatte en beslutning

Sikkerhetsrådet har så langt vært forhindret fra å enes om en beslutning, da flere av medlemmene i FNs mektigste råd har motsatt seg et forslag som fordømmer Israels offensiv. Kritikken har rettet seg mot av forslaget er ubalansert, og urettmessig kritisk mot Israel, uten å nevne palestinske overgrep.

Som et resultat av dette har Sikkerhetsrådet ennå ikke uttalt seg om den mest kritiske situasjonen i Midtøsten på flere år.

Sjelden irettesettelse

Annans henstilling til Sikkerhetsrådet om å ta klar stilling i konflikten, kan tolkes som en relativt sjelden irettesettelse av FNs mektigste organ. Appellen kan også ses som uttrykk for Annans utålmodighet med at Sikkerhetsrådet ennå ikke har uttalt seg om konflikten.

Quatar kom torsdag med et resolusjonsforslag om at Israel skulle avslutte offensiven i Gaza, og frigi de palestinske myndighetene som ble arrestert tidligere denne uka. Forslaget fikk umiddelbart kritikk av USA og Frankrike. Kilder i FN opplyser ovenfor nyhetsbyrået AP at forslaget kun fikk støtte av ett eller to av Sikkerhetsrådets 15 medlemsland.

I sin uttalelse ba Annan Israel og palestinerne om å trekke seg tilbake fra den svært spente situasjonen av hensyn til den store andelen sivile i området. Generalsektretæren ba også Israel om å avslutte hva han kalte \'en uforholdsmessig kraftig maktbruk\', og forlangte at Hamas snarest må løslate Shalit.

KRITISERTE SIKKERHETSRÅDET: Kofi Annan kritiserte i går FNs sikkerhetsråd for ikke å ta stilling til den pågående konflikten i Midtøsten. Foto: REUTERS
KRITISERTE SIKKERHETSRÅDET: Kofi Annan kritiserte i går FNs sikkerhetsråd for ikke å ta stilling til den pågående konflikten i Midtøsten. Foto: REUTERS Vis mer

Kofi Annan minnet begge parter om deres humanitære forpliktelse om å spare sivilbefolkningen fra voldsbruk.

Minst 31 drept

I løpet av to dager har minst 31 palestinere blitt drept etter israelske flyangrep. Fra offisielt israelsk hold heter det at målet for angrepene er å forhindre palestinske rakettangrep mot Israel, og presse Hamas til å frigi den 19 år gamle israelske soldaten Gilad Shalit. Shalit ble kidnappet den 25. juni. Hamas uttalte fredag at den 19 år gamle soldaten er i live, og at han får god behandling. Hamas oppfordret også Israel om forhandlinger. Israel har så langt avvist Hamas\' krav.

Annan irettesatte Sikkerhetsrådet