Annan mistenker Butler for samarbeid med USA

Irak har gjentatte ganger anklaget våpeninspektør Richard Butler for å være løpegutt for USA. En ny rapport viser at disse beskyldningene kan være sanne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge avisa The Washington Post må Richard Butler svare for våpeninspektørenes rolle i Irak. En oppsiktsvekkende rapport fastslår at våpeninspektørene har drevet etterretningsvirksomhet for USA, melder CNN. FNs generalsekretær Kofi Annan skal ha opplysninger som tyder på at inspektørene har hjulpet USA med å undergrave Saddam Husseins regime.

Benekter

Butler har hele tida benektet konsekvent at UNSCOM spiller en slik rolle.

Anonyme kilder i kretsen rundt Annan forteller at generalsekretæren er overbevist om at Washington brukte UNSCOM til å trenge inn i Husseins sikkerhetsapparat. FN kan ikke ta del i operasjoner som tar sikte på å kaste den sittende regjering i et medlemsland, påpeker kilden. Ifølge avisa forteller kildene at Annan ønsker å presse Butler til å gå av.

Nye konfrontasjoner

Forholdet mellom USA og Irak blir stadig verre. I går gikk irakiske krigsfly til angrep på amerikanske fly som inspiserte flyforbudssonene i de nordlige og sørlige delene av Irak. Saddam anerkjenner ikke flyforbudssonene, som USA var med på å opprette etter Gulfkrigen, og har gjort det klart at de fly som krenker irakisk territorium vil bli beskutt. Under en TV-tale i går oppfordret han alle arabere til å svinge sverdet mot statsoverhoder som samarbeider med USA.