<strong>SLIPPER IKKE INN:</strong> Tidligere USA-president Jimmy Carter (t.v.) og FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan får ikke reise til Zimbabwe. Foto: DENIS FARRELL/AP/SCANPIX
SLIPPER IKKE INN: Tidligere USA-president Jimmy Carter (t.v.) og FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan får ikke reise til Zimbabwe. Foto: DENIS FARRELL/AP/SCANPIX Vis mer

Annan og Carter nektes adgang til Zimbabwe

- Misforståelse, hevder zimbabwisk UD.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan og USAs tidligere president Jimmy Carter nektes adgang til Zimbabwe. - Annan misforsto oss, hevder Zimbabwes utenriksdepartement.

Annan og Carter hadde fredag samtaler med Zimbabwes påtroppende statsminister Morgan Tsvangirai i Sør-Afrika.

Deretter skulle de to ha fortsatt til Zimbabwe for studere situasjonen i landet, der president Robert Mugabe klamrer seg til makten. Lørdag opplyste Annan og Carter at besøket var avlyst, og viste til at de begge var nektet visum.

- Vi har måttet avlyse besøket fordi regjeringen gjorde det helt klart at de ikke aktet å samarbeide, sa Annan under en pressekonferanse i Johannesburg.

- Mugabe ville ikke slippe oss inn, supplerte Carter.


- Utsatt

Senere lørdag fortalte myndighetene i Zimbabwe sin versjon av historien. Annan misforsto beskjeden han fikk, sier Simbarashe Mumbengegwi, som er talsmann for utenriksdepartementet i Zimbabwe.

- Regjeringen i Zimbabwe har ikke forhindret Annan og hans medarbeidere fra å komme til Zimbabwe, sier Mumbengegwi.

- En utsettelse var nødvendig fordi Annan ikke konfererte med regjeringen i Zimbabwe på forhånd for å avklare tidspunktet og dagsordenen for det foreslåtte besøket, slik vanlig praksis er, forklarer Mumbengegwi.

En talsmann for Mugabe kritiserte fredag besøket, men sa ikke noe om at Annan og Carter ville bli nektet visum.

- Dette er et partisk besøk av mennesker som ikke opptrer upartisk, og som vil redde Tsvangirais parti MDC, sa talsmannen.


Forhandlinger

Regjeringspartiet ZANU-PF har hittil ikke maktet å bli enige med MDC om opprettelsen av en samlingsregjering i Zimbabwe.

Opposisjonen anklager president Robert Mugabe og hans folk for å ville sikre seg alle de viktigste regjeringspostene og for å holde MDC unna de virkelige maktposisjonene.

Forhandlingene om en løsning på det fastlåste regjeringsspørsmålet har pågått i to måneder uten tegn til noen endelig avtale.

Samtidig sliter Zimbabwe videre med en katastrofal økonomisk situasjon der det hersker utbredt mangel på mat og drivstoff.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer