Annan og Saddam enige

BAGDAD (NTB-DPA-AFP): Irak og FN undertegnet i dag en avtale Bagdad som kan gjøre slutt på krisen om FNs våpeninspeksjoner i landet. Avtalen vil fjerne den største hindringen i den pågående krisen med Irak, sier Kofi Annan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Etter detaljerte og intense diskusjoner som endte med et møte med Saddam Hussein, har jeg inngått en avtale med regjeringen om spørsmålet om FNs våpeninspeksjoner, sier Annan.

  - Det er mitt syn at betingelsene i den inngåtte avtalen er akseptable og fjerner den største hindringen i hele gjennomføringen av de relevante resolusjonene i Sikkerhetsrådet. Jeg vil rapportere til Sikkerhetsrådet når jeg kommer tilbake til New York, sier Annan.

Balansert avtale

- Jeg anser at avtalen er balansert og i samsvar med Sikkerhetsrådets resolusjoner både i ånd og innhold.

  Generalsekretæren understreket samtidig at USA verken har avvist eller godkjent avtalen, fordi de ikke har sett den.

  - De får den i morgen, og jeg vil ha en diskusjon. Det vi gjør i dag er et stort skritt. Jeg er håpefull til at Sikkerhetsrådet vil godta den.

Oppriktige irakere

Annan mente også at den irakiske siden hadde vært seriøse og oppriktige.

  - Den irakiske siden var alvorlige og oppriktige i våre diskusjoner. Jeg håper avtalen bringer oss ut av krisen. Aziz og hans fremste rådgivere har arbeidet meget hardt de siste to dagene, sa FNs generalksekretær.

  Også Tariq Aziz var fornøyd.

  - Avtalen vi har inngått vil vise sannheten i det som tidligere er blitt framlagt fra irakisk side og vil også vise løgnene og overdrivelsene om situasjonen. Dette er en stor seier, konkluderte Iraks visestatsminister.