Annan oppgir Jenin-kommisjonen

FNs generalsekretær Kofi Annan informerte onsdag Sikkerhetsrådet om at han gir opp å finne ut hva som skjedde i flyktningeleiren i Jenin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev til Sikkerhetsrådet sier Annan at han torsdag vil oppløse kommisjonen som skulle undersøke hva som skjedde under den israelske offensiven i Jenin, der palestinerne hevder det har foregått en massakre.

Israel benekter at det har vært massakrer på sivile, men har likevel lagt den ene hindringen etter den andre i veien for kommisjonen.

Annan sa i sitt brev at han beklager at det ikke var mulig å sende kommisjonen, og at dette vil «kaste en lang skygge over hendelsene i flyktningeleiren i Jenin som vil vedvare».

Han sa at det vil bli stadig vanskeligere å finne ut nøyaktig hva som skjedde i flyktningeleiren fordi begivenhetene skifter i området fra dag til dag.

Dermed vil de 20 medlemmene av kommisjonen reise hjem etter å ha sittet i Genhve og ventet på grønt lys fra Israel. Den tidligere finske presidenten Martti Ahtisaari er leder for kommisjonen.

Palestinerne sier at hundrevis av uskyldige mennesker ble drept under israelernes ukelange offensiv mot flyktningeleiren, mens Israel svarer at de bare angrep terrorister som sto bak selvmordsattentatene i Israel.

Hittil er det funnet 53 lik, hvorav 21 sivile i ruinene av flyktningeleiren. FN-folk mener at 22 er savnet.

(NTB-AFP-Reuters)

<B>FINNE SKULLE LEDE: </B>Finlands tidligerer president Martti Ahtisaari (t.h.) skulle lede arbeidet med å finne ut hva som skjedde i Jenin. Nå må han istedet dra hjem.