Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Annan på forsoningsmøte i synagogen

FNs generalsekretær Kofi Annan besøkte søndag den jødiske synagogen i Bergstien i Oslo. Der møtte han pårørende etter tre israelske soldater som ble bortført av Hizbollah-styrker i FN-uniform i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De pårørende satt stor pris på at selveste FNs generalsekretær tok seg tid til å snakke med dem, sier nestformann Martin Fischer i Det Mosaiske Trossamfund til NTB.

Bortføringen av de tre israelske soldatene vakte oppsikt over hele verden, fordi gjerningsmennene, som trolig tilhører Hizbollah-bevegelsen i Libanon, var iført FN-uniformer.

Videoskandale

Israelske myndigheter påsto at det fantes en video av bortføringen og at FN hadde denne i sin varetekt.

FNs spesialutsending i Midtøsten, Terje Rød-Larsen, benektet først at videobåndene eksisterte. Da det viste seg at båndene likevel fantes hos FN, måtte han krype til korset og be israelerne om unnskyldning.

- Soldatene er nå offisielt blitt erklært døde av israelske myndigheter. De pårørende er kommet helt fra Israel for å møte Kofi Annan under dette forsoningsmøtet, forklarer Fischer.

En israelsk forretningsmann som også skal ha blitt bortført, ble minnet samtidig med de tre soldatene under gudstjenesten søndag.

Lysfest

Gudstjenesten falt sammen med innledningen til den jødiske lysfesten, hvor det tennes et nytt lys i en åttearmet lysestake hver dag. En av de pårørende skal ha tent det første lyset søndag.

- Det føles veldig viktig og riktig å bidra til at foreldrene til disse ungdommene og lederen for FN føres sammen. At det skjer på første kveld i hanukka-festen, som symboliserer gjenoppbygging og gjenreisning, føles ekstra riktig, sier formann Rolf Kirschner i Det Mosaiske Trossamfund til Aftenposten.

En rekke framstående nordmenn var på plass i synagogen søndag. Blant dem var utenriksminister Jan Petersen, kultur- og kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland, justisminister Odd Einar Dørum, utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson, Oslo-biskop Gunnar Stålsett, utenrikskomiteens leder Thorbjørn Jagland og Arbeiderpartiets parlamentariske leder, Jens Stoltenberg.

(NTB)

Hele Norges coronakart