Annan sparker sikkerhetssjef

FNs generalsekretær Kofi Annan sparker sin sikkerhetssjef på grunn av feil som ble gjort før bombeangrepet mot FN-hovedkvarteret i Bagdad i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig avviser Annan en avskjedssøknad fra en av sine nestkommanderende, visegeneralsekretær Louise Frechette.

Sikkerhetssjef Tun Myat må gå etter at en svært krass rapport slår fast at han «syntes likegyldig til krisen som var i ferd med å utvikle seg i Bagdad» før bomben eksploderte 19. august, opplyste FN-talsmann Fred Eckhard mandag kveld.

- Blindet

Bombeeksplosjonen kostet 22 mennesker livet, deriblant Annans Irak-utsending Sergio Vieira de Mello, og førte til at organisasjonen trakk tilbake ut internasjonalt personell fra Irak

- FNs sikkerhetspersonell synes å være blindet av troen på at FN-personell og bygninger ikke ville bli rammet av angrep, tross advarsler om det motsatte, heter det i rapporten som en uavhengig gruppe har utarbeidet.

Sikkerhetspersonellet blir kritisert for ikke å ha evaluert sikkerheten i Bagdad før FN-tjenestemenn dro tilbake, og for ikke å ha satt i verk tiltak eller trukket folk ut da det ble klart at sikkerhetssituasjonen ble forverret.

Avviste avskjedssøknad

Annans nestkommanderende, visegeneralsekretær Louise Frechette, leverte inn en avskjedssøknad som følge av rapporten, men Annan ba henne fortsette i jobben. Frechette ledet FNs styringsgruppe for Irak da det ble bestemt at ledende FN-tjenestemenn skulle vende tilbake til landet etter den amerikanske invasjonen.

Annan mener styringsgruppen hadde kollektivt ansvar for feilene som ble gjort, og ville derfor ikke akseptere avskjedssøknaden.

Sammenstøt

I den irakiske byen Basra ble to britiske soldater lettere skadd i sammenstøt med irakere mandag. Sammenstøtene oppsto da soldatene forsøkte å kaste ut militante irakere fra en bygning som tilhører en lokal kvinneorganisasjon, opplyser en talsmann for det britiske forsvaret.

De militante irakerne fikk for ti dager beskjed fra de lokale myndighetene i Basra om å forlate bygningen, men gruppen har nektet. Da de britiske soldatene kom for å kaste dem ut oppsto det gatekamper som varte i 25 minutter. Fem irakere ble skadd i sammenstøtene, opplyser en talsmann for gruppen Thaarallah (Guds Vrede).

(NTB)