Annan vant første runde

BAGDAD (Dagbladet): I tre lange timer holdt Saddam Hussein og Kofi Annan mange millioner mennesker framtid i sine hender. I går kveld bekreftet FN at Annan er enig med Irak om en avtale om våpeninspeksjoner. Men avtalen må nå godkjennes av USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er blitt enige om en avtale. Vi har en tekst, sa FN-talsmann Fred Eckhard.

Irakiske kilder sa tidligere i går at avtalen vil bli undertegnet i Utenriksdepartementet mandag morgen.

Ansatte i departementet forberedte et stort rom for undertegnelsesseremonien. Avtalen ble inngått etter Annans femte møte med visestatsminister Tareq Aziz.

Gjennombrudd
Allerede før søndagens siste møte sa Kofi Annan at det kunne bli en avtale.

Etter møtet med president Saddam Hussein tidligere på dagen, kunngjorde Annan at forhandlingene sto foran et gjennombrudd.

- Det ble gjort betydelig fremgang i dag. Vi føler at en avtale er innen rekkevidde, sa generalsekretærens pressetalsmann, Fred Eckhard til et nyhetshungrig pressekorps i Bagdad.

Eckhard sa generalsekretæren har sørget for å ha ryggdekning hele veien fra de fem faste medlemmene av Sikkerhetsrådet. Det er dem han vil rapportere til straks han vender tilbake til New York tirsdag.

Nervekrig
Bak gjennombruddet for en fredelig utgang på Irak-krisa, ligger en nervekrig som ingen av dem har råd til å tape. Hvis Kofi Annan drar hjem fra Bagdad i dag med en løsning de fem faste medlemslandene FNs Sikkerhetsråd ikke kan godta enstemmig, står både Annans egen og FNs prestisje på spill.

Samtidig er Kofi Annan nødt til å gi Saddam Hussein noe som gjør at han ikke mister ansiktet overfor Iraks innbyggere og resten av den arabiske verden.

Møtet mellom de to ble holdt på et hemmelig sted i Bagdad i går.

Saddam Hussein hadde aldri stilt opp på møtet hvis han ikke var blitt stilt utsikt en løsning han kunne forsvare. FN og Irak prøver å holde detaljer fra møtet skjult inntil Annan har fått lagt resultatet fram for Sikkerhetsrådet.

Men i går kveld ble det spekulert i Bagdad i om Saddam hadde klart å få gjennomslag for en tidsbegrensning for FNs inspeksjon av de åtte omstridte palassene på 60 til 90 dager.