Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Annan vil reformere FN

Skal styrke organisasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På mandag legger FNs generalsekretær Kofi Annan frem forslag til reformering av organisasjonen, deriblant Sikkerhetsrådet. I følge Los Angeles Times skal dette hindre nye skandaler i FN.

Dermed skal FN forsøke å opprettholde posisjonen som fremste organ for verdens sikkerhetsspørsmål, en posisjon som ble sterkt svekket da USA valgte å invadere Irak uten Sikkerhetsrådets godkjennelse. USAs valg om å nominere John Bolton, en kjent kritiker av organisasjonen til FN-ambassadør, bare understreket kampen om innflytelse i verdenssammenheng.

Reformene foreslår en antiterrorisme-konvensjon innen september 2005, tiltak for å hindre av spredning av atomvåpen, og regler for bruk av makt og forkjøpsangrep.

Nasjoner som ikke overholder menneskerettighetene, skal heller ikke få lov til å delta i komiteer som overvåker brudd på disse.

Annan vil også foreslå en nulltoleransepolitikk ovenfor de i FNs fredsbevarende styrker og annet personale som begår seksuelle overgrep. Han oppfordrer stater som sender ut FN-tropper til å forfølge slike overgrep, da FN selv ikke har rett til det.

- Det er mange som ønsker en ny konsensus å basere kollektiv handling på, står det i forslaget til generalsekretæren.

Vil styrke FNs anseelse og posisjon i verdenssamfunnet: Generalsekretæren vil legge fram forslag mandag. Foto: Scanpix
Vil styrke FNs anseelse og posisjon i verdenssamfunnet: Generalsekretæren vil legge fram forslag mandag. Foto: Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!