- Annan vil sparke Butler

NEW YORK (Dagbladet): Kofi Annan vil sparke lederen for FNs våpeninspektører i Irak, Richard Butler. Årsaken er at FNs generalsekretær sitter på informasjon om at inspektørene har spionert for USA, skriver Washington Post.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Dette er ikke sant. Vi har aldri spionert for noen, sa en oppbrakt Butler på vei inn i FNs hovedkvarter i går.

Han avviste alle spekulasjoner om at han vil trekke seg som leder for FNs våpeninspektører (UNSCOM).

Generalsekretær Kofi Annan har ikke selv bekreftet at han ønsker å avsette Butler. Men ifølge både Washington Post og Boston Globe skal Annan ha lagt press på Butler for at han skal trekke seg.

I går nektet Kofi Annan for å ha kjent til noe forsøk fra FN-inspektørene på å spionere mot Irak. Men ifølge avisene har Annan fått bevis for at våpeninspektørene samlet opplysninger som USA har brukt for å velte Saddam Husseins regime.

Skandale

Hvis påstandene er riktige, kan skandalen forsterke striden i Sikkerhetsrådet og gi det irakiske regimet ny ammunisjon. Irak har de siste årene beskyldt våpeninspektørene for å samarbeide med USA og CIA, og brukt dette som argument for å hindre FNs arbeid.

Den tidligere amerikanske våpeninspektøren Scott Ritter har sagt at USA i mars 1998 presset Israel og Storbritannia til å avvikle samarbeidet med våpeninspektørene og tok over hele operasjonen selv, skriver Boston Globe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer