Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Annan vil sparke Butler

NEW YORK (Dagbladet): Kofi Annan vil sparke lederen for FNs våpeninspektører i Irak, Richard Butler. Årsaken er at FNs generalsekretær sitter på informasjon om at inspektørene har spionert for USA, skriver Washington Post.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er ikke sant. Vi har aldri spionert for noen, sa en oppbrakt Butler på vei inn i FNs hovedkvarter i går.

Han avviste alle spekulasjoner om at han vil trekke seg som leder for FNs våpeninspektører (UNSCOM).

Generalsekretær Kofi Annan har ikke selv bekreftet at han ønsker å avsette Butler. Men ifølge både Washington Post og Boston Globe skal Annan ha lagt press på Butler for at han skal trekke seg.

I går nektet Kofi Annan for å ha kjent til noe forsøk fra FN-inspektørene på å spionere mot Irak.
Men ifølge avisene har Annan fått bevis for at våpeninspektørene samlet opplysninger som USA har brukt for å velte Saddam Husseins regime.

Skandale

Hvis påstandene er riktige, kan skandalen forsterke striden i Sikkerhetsrådet og gi det irakiske regimet ny ammunisjon. Irak har de siste årene beskyldt våpeninspektørene for å samarbeide med USA og CIA, og brukt dette som argument for å hindre FNs arbeid.

Den tidligere amerikanske våpeninspektøren Scott Ritter har sagt at USA i mars 1998 presset Israel og Storbritannia til å avvikle samarbeidet med våpeninspektørene og tok over hele operasjonen selv, skriver Boston Globe.

UNSCOMs leder, Richard Butler, skal ha godtatt at amerikanerne fikk kontroll over lyttesystemet, som etter hvert er blitt automatisert.

Lytterutstyr

Ifølge avisa Boston Globe startet etterretningsoperasjonen i februar 1996. USA utstyrte våpeninspektørene i UNSCOM med elektronisk lytteutstyr, så FN kunne avdekke Iraks manøvrer for å gjemme masseødeleggelsesvåpen. UNSCOMs ledelse mistenkte at lekkasjer i FN gjorde det mulig for irakerne flytte våpnene tidsnok.

Utstyret gjorde UNSCOM i stand til å avlytte kommunikasjon medlemmer av Iraks sikkerhetstjenester. FN mottok også hjelp fra britisk og israelsk etterretning til å tolke materialet, samt bilder fra amerikanske spionfly.

- Vi har fått hjelp i vårt arbeid fra 40 av FNs medlemsland uten at det kan sammenblandes med spionasje, sa Butler i går.

Warning: main(/www/dagbladet/www.dagbladet.no/irak/inc/faktaboks.html): failed to open stream: No such file or directory in /www/dagbladet/www.dagbladet.no/nyheter/1999/01/07/152409.html on line 219

Fatal error: main(): Failed opening required '/www/dagbladet/www.dagbladet.no/irak/inc/faktaboks.html' (include_path='.:/local/lib/php:/www/dagbladet/pear/lib') in /www/dagbladet/www.dagbladet.no/nyheter/1999/01/07/152409.html on line 219

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling