Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Annans appeller

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I morgen starter verdenshistoriens største politiske toppmøte i New York. Over 150 stats- og regjeringssjefer er samlet for å diskutere tilstanden for jorda og de seks milliarder menneskene som akkurat nå bor her. Det er en enestående - nesten svimlende - anledning til å gi kraft og fornyet interesse for verdensorganisasjonen selv, for utviklingsspørsmål og for internasjonal sikkerhet. Men som alltid tidligere under gigantiske toppmøter, er risikoen betydelig for at det blir med de store ordene når handlingens time er kommet. FNs medlemsland har ikke råd til å la dette skje igjen.
  • FNs generalsekretær Kofi Annan har i god tid før toppmøtet lagt fram en millenniumrapport med meget ambisiøse mål for verdens utvikling. Et interessant trekk ved hans anbefalinger er den rollen moderne informasjonsteknologi spiller for å jevne ut forskjellene mellom den fattige og den rike delen av verden. En av de viktigste nøklene til en rettferdig fordeling ligger i at ny teknologi og ny medisin ikke bare forbeholdes de rikeste. Hvis ikke, blir målene som er satt for utdanning, vannforsyning og bekjempelse av fattigdom og smittsomme sykdommer, til rene utopier.
  • På ett område er Kofi Annans anbefalinger helt gratis. For å styrke respekten for internasjonal rett, særlig når det gjelder rustningskontroll og humanitær rett, har han rettet en inntrengende appell til toppmøtets deltakere om å undertegne eller godkjenne det store antallet internasjonale avtaler som er inngått siden FN ble dannet for 55 år siden, i eller utenfor regi av organisasjonen selv.
  • USA er ett av de mange landene som enten ikke har undertegnet eller ratifisert verken prøvestansavtalen, den internasjonale barnekonvensjonen, landmineavtalen eller avtalen om å opprette en permanent, internasjonal straffedomstol. Det ville ha vært av stor betydning for FNs anseelse om verdens ledere kunne ha satt navnene sine på folkerettslig forpliktende avtaler - før nye, politiske visjoner flyr høyt over Manhattans skyskrapere.