Annans hjelpere rømmer Bagdad

AMMAN (Dagbladet): Mens FNs generalsekretær Kofi Annan møter Saddam Husseins menn i Bagdad, i et siste desperat forsøk på å redde freden, forbereder hans undersåtter seg på det verste. I går kjørte 30 FN-tjenestemenn 14 timer gjennom ørkenen fra Irak til Jordan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet møtte de 30 slitne FN-medarbeiderne som i går kveld kom til Jordans hovedstad Amman. Den offisielle forklaringen på at de forlater Irak, er at FN vil unngå «uheldige hendelser».

- Dette er noe som er bestemt for oss, og som vi retter oss etter. Stemningen i Bagdad er helt normal. Vi vil bare unngå uhell eller uheldige hendelser, sier en av medarbeiderne i FNs humanitære hjelpeprogram til Dagbladet.

De to siste dagene har over 60 FN-folk kommet til Amman, og i morgen vil bare 100 være igjen for å hjelpe de mange irakerne som lider under verdensorganisasjonens sanksjoner.

«Hellig plikt»

I Bagdad ble Kofi Annan møtt på Saddam internasjonale flyplass av visestatsminister Tariq Aziz og landets viseutenriksminister. Han kjenner begge to fra før.

Med Aziz har Annan hatt mange og lange samtaler, også før han ble FNs generalsekretær.

- Jeg har en hellig plikt til å forhindre krise, sa en dypt alvorlig Annan, før han møtte en militært antrukket Aziz til de innledende samtalene.

Med seg i kofferten har Annan trolig et utkast til en ny FN-resolusjon som kan bli nøkkelen til et kompromiss. Utkastet utvider oljeformatprogrammet fra 2 milliarder til 5,2 milliarder dollar.

Generalsekretæren foreslo en slik løsning allerede for to uker siden. I går sa Storbritannias FN-ambassadør John Weston at resolusjonen ville få enstemmig støtte i Sikkerhetsrådet.

Kofi Annan håper at dette vil være nok til at Irak gir fri og uhindret adgang til våpeninspektørene i FN-organet UNSCOM, noe som er en grunnleggende forutsetning for at USA og Storbritannia skal trekke trusselen om et luftangrep.

Nedslitt

Problemet er bare at irakerne selv sier at oljeinstallasjonene er så nedslitte at de ikke kan pumpe opp olje for mer enn fire milliarder dollar.

Annan kommer sannsynligvis til å foreslå at UNSCOM-inspektørene får følge til de åtte omstridte «presidentpalassene» av diplomater fra de fem faste medlemslandene i Sikkerhetsrådet. Slik kan den amerikanske dominansen utjevnes.

- Vi skal gå inn i konstruktive samtaler om situasjonen, og jeg deler generalsekretærens optimisme, sa Tariq Aziz.

Ukjent oppholdssted

Kofi Annan regner med å tilbringe to dager i Bagdad. Det er uklart om Saddam selv vil møte generalsekretæren. Saddam Hussein har vist seg fram på TV-bilder de siste dagene, men hvor han oppholder seg til enhver tid, er en irakisk statshemmelighet.