Jente (16) dømt for drapet på Anna Kristin Backlund Gillebo:

Annas bror om straffen mot drapsdømt jente (16): - Tror min lillesøster ville ønsket at tiltalte skulle bli frisk en dag, og da kunne slippe ut igjen

Jente (16) kjent skyldig i drap, neste uke avgjøres det om hun kan dømmes til forvaring.

BROR: Amund Gillebo, bror til drepte Anna Kristin Backlund Gillebo. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
BROR: Amund Gillebo, bror til drepte Anna Kristin Backlund Gillebo. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ei 16 år gammel jente ble i dag kjent skyldig i drapet på sosionomen Anna Kristin Gillebo Backlund (30) på barnevernsinstitusjonen Små Enheter på Vollen i Asker i 28. oktober 2014. Juryen i Borgarting lagmannsrett konkluderte også med at jenta kan dømmes som tilregnelig.

Ankesaken har hovedsakelig dreiet seg om den psykisk plagede jenta er tilregnelig og om hun kunne dømmes for drapet hvor hun kvalte og knivstakk nattevakten Gillebo en rekke ganger før hun døde.

Straffutmålingen og spørsmålet om jenta kan dømmes til forvaring, slik tingretten konkluderte med, skal behandles i retten neste uke.

- Det blir viktig for henne, og det vil reise en del prinsipielle spørsmål, sier forsvarer Cecilie Nakstad.

Det er tidligere ikke noen under 18 år som er dømt til forvaring i Norge.

- Anna hadde omsorg for de som sleit

Avdødes bror Amund Gillebo sier familien er fornøyd med juryens avgjørelse.

AKTØRENE I RETTEN: Statsadvokat Erik Førde og forsvarerne Marianne Darre-Næss og Cecilie Nakstad.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
AKTØRENE I RETTEN: Statsadvokat Erik Førde og forsvarerne Marianne Darre-Næss og Cecilie Nakstad. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Selv om hun er en svært skadet ungdom, var det hun gjorde bevisst, og hun må kunne stilles til ansvar. Det gjør det også lettere for oss å kunne gå videre, sier Gillebo til Dagbladet.

- Hva tenker du om en eventuell forvaringsstraff?

- Utfra det vi har hørt fra de sakkyndige, så virker hun såpass syk at hun vil bruke lang tid på å bli frisk igjen, og at det ikke vil være forsvarlig å slippe henne ut med det første. Vi mener det vil være riktigst med forvaring. Det handler ikke om at vi ønsker henne lengst mulig bak lås og slå. Vi ønsker ikke at hun aldri skal slippes ut. Jeg tror min lillesøster Anna ville ønsket at hun skulle kunne slippes ut når hun er frisk. Men det må være trygt for henne og de rundt henne. Så får de sakkyndige si noe om når det kan være sannsynlig.

- Hvorfor tror du din lillesøster ville tenkt det?

- Hun var opptatt av mennesker, og glad i mennesker. Hun var opptatt av tiltalte, det har vi også hørt i retten. Blant annet kjøpte hun en bursdagsgave til henne på 15-årsdagen hennes, som var rett før drapet skjedde. Hun ble knyttet til de hun jobbet med langt utover det som var påkrevd i jobben, og hadde omsorg for de som sleit. Det var derfor hun hadde den jobben også. Hennes gode sjel ville ønsket at tiltalte skulle bli frisk en dag, og da kunne slippe ut igjen. Og det vil også være mulig med en forvaringsstraff, det er ikke en livstidsstraff, sier Gillebo.

DREPT: Anna Kristin Gillebo Backlund (30).
DREPT: Anna Kristin Gillebo Backlund (30). Vis mer

Paul Gunnar Gillebo, også han bror av Anna Kristin, har også fulgt saken i retten. Etter at juryens kjennelse i dag skrev han følgende på Facebook:

- Selv om vi fikk det vi mente sterkt var riktig, så vant vi ikke. Anna får vi ikke tilbake.

- Kasteball

Forvaringsstraff ble innført for å verne samfunnet mot farlige straffedømte. Etter at minstetiden i en forvaringssdom er sonet kan den forlenges igjen for fem år av gangen, hvis retten kommer til at det fortsatt er en nærliggende fare for at vedkommende kan begå tilsvarende handlinger på nytt.

I tingretten ble jenta dømt til ni års forvaring. Hun har sittet i varetekt helt siden drapet, og dette vil komme i fradrag fra en straff.

- Uansett hva slags straff hun får, så vil hun bli værende der hun er nå i umiddelbar framtid. Hvis hun skulle bli friskere, må hun til fengselet. Med de rammer det er i fengselet, er sannsynligheten stor for at hun raskt vil bli dårlig igjen, og må tilbake til psykiatrien. Hun kan på den måten risikere å bli en kasteball mellom fengsel og psykiatri, noe som vil være særdeles skadelig for hennes helsesituasjon, sier forsvarer Nakstad.

- Forskjellen på en vanlig fengselsstraff og forvaring vil være at forvaringen vil kunne forlenges og forlenges på tidsubestemt tid, sier Nakstad.

- Vanskelig på alle måter

Aktor Erik Førde sier han kommer til å opprettholde sin påstand fra tingretten om at jenta må dømmes til forvaring.

- Dette er et menneske med betydelig psykiske problemer som antakelig vil ha en kontaktflate mot psykiatrien i større eller mindre grad resten av livet. Nå er den stor, det vil den antakelig være ganske lenge, helt uavhengig av hva slags straff hun vil få, sier Førde til Dagbladet.

Juryen falt ned på samme konklusjon som Førde om at jenta kan dømmes som tilregnelig.

- Vi konstaterer at juryen konkluderte på samme måte som oss, men jubler ikke for det. Dette er en tragisk sak på alle måter. Uansett hvordan man vrir og vender på det, er det vanskelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer