Lege tiltalt for uaktsomt drap på samboer:

Anne (39) sendte melding etter melding til tiltalt legesamboer: «Ta med bero»

Legen som er tiltalt for å ha overmedisinert sin samboer til døde, fikk en strøm av meldinger fra henne. Gang etter gang ba hun ham ta med medisiner og sprøyter hjem fra klinikken.

FORSVARER: Advokat Arild Holden er forsvarer for den tiltalte legen (59). Foto: NTB scanpix
FORSVARER: Advokat Arild Holden er forsvarer for den tiltalte legen (59). Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Ta med bero.»

«Husker du lokal og blå?»

«Jeg fikk sammenbrudd der inne. Kan du ta med bero.»

«Tror vi trenger alt for å snu dette i kveld. Lokal, bero, k tab, inj, den andre og vidundermiddel. Sover jeg ikke i natt går jeg i bakken. For et helvete. Men hjertet mitt har det bra!»

Dette er bare noen av SMSene aktor Andreas Schei leste opp i rettssal 369 i Oslo tingrett onsdag. En 59 år gammel lege står der tiltalt for uaktsomt drap på sin samboer, Anne Linell Sundt, i desember 2014.

Flere år med meldinger

Over en periode på flere år sendte kvinnen melding etter melding til sin legesamboeren, ofte flere ganger daglig. Innholdet på de som ble lest opp i retten onsdag var kort og konsist - som regel bare en liste med forkortelser for medikamenter.

Forkortelsen bero, som ifølge legen betyr beroligende, går særlig igjen. Andre ord skal være forkortelser for blant annet lokalbedøvende og sprøyter. Han har tidligere forklart at det var han selv som satte injeksjonene på samboeren.

Jo nærmere meldingsutvekslingen nærmer seg dødsfallet, jo oftere dukker også ordet «Pet» opp i SMSene. Ordet er ifølge tiltalte kort for det sterke smertestillende medikamentet Petidin.

«Du må ta med pet. Har aldri hatt så vondt før» står det i en av meldingene. Ifølge legen fikk han minst 50 meldinger hvor det blir bedt om Petidin.

- Det kom en jevn strøm av meldinger hvor hun ba meg huske å ta med medikamenter. Det er som jeg tidligere har sagt, hun ville hele tida forsikre seg om at jeg hadde mer dersom hun trengte det, forklarer legen, og fortsetter:

- Jeg vil understreke at fordi om hun ba om det, så er det ikke sikkert jeg tok med alt eller at hun fikk alt dette. Det er ikke en restaurantbestilling.

Døde av medisinoverdose

Sundt ble funnet død av den tiltalte mannen på formiddagen 12. desember 2014. Obduksjonen av den da 39 år gamle kvinnen viste spor at totalt elleve medikamenter i kroppen. Dødsårsaken var en overdose smertestillende.

Under sin forklaring tirsdag tegnet legen et bilde av hvordan han nærmest fra første dag i forholdet hjalp Sundt med medisinering. Den avdøde slet store deler av livet med smerter i muskler og ledd. Tiltalte nekter imidlertid for å ha forårsaket kvinnens død.

Men sterke smertestillende tabletter og lokalbedøvelse satt med sprøyter skal nærmest ha vært en del av hverdagen. Legen har forklart at han flere ganger måtte reise hjem fra jobben ved sin egen klinikk for å medisinere samboeren.

Ikke journalført

- Vi har ingen journal eller narkotikaregnskap. Dette er det nærmeste vi kommer en oversikt over hva Sundt har fått, sier Schei.

Årsaken til den manglende oversikten over Sundts medisinering, forklarte legen selv tirsdag, da rettssaken startet.

Han drev sin egen klinikk på tidspunktet de to var sammen. Men medikamentene han brukte på samboeren ble verken ført inn i klinikkens oversikt eller avdødes journal.

I tillegg skal en vikar ved klinikken ha slettet narkotikaregnskapet for de siste dagene før Sundt omkom.

Utførte 200 injeksjoner

Legens forsvarer, advokat Arild Holden, påpeker i retten at hans klient er tiltalt for å ha oppbevart medisiner uforsvarlig i hjemmet til tiltalte og Sundt.

Han mener meldingsutvekslingen viser at nettopp dette ikke stemmer med virkeligheten.

- Alle disse meldingene er jo et tydelig tegn på at det ikke fantes slike medikamenter i boligen, sier Holden.

Under utspørringen av hans klient, kom det fram at legen hadde utført et stort antall injeksjoner av medikamenter på sin samboer. Under obduksjonen av Sundt, ble det funnet tre relativt ferske sprøytestikk i blodårene i armene hennes. Legen sier imidlertid at disse ikke kan være gjort av ham. Samtidig har han aldri mistenkt at samboeren ville ta sitt eget liv.

- Jeg har sikkert satt 200 injeksjoner på henne. Men jeg har aldri satt i blodårene noen gang. Hun sa av og til at hun ble helt gal av smertene. Alt jeg kan tenke meg, er at hun må ha mistet kontrollen, sier 59-åringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer