Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anne blir - Ragnhild går?

Anne Enger Lahnstein fortsetter som kulturminister og visestatsminister. Odd Roger Enoksen rykker inn som fiskeri- eller kommunalminister, hvis han blir valgt til ny Sp-leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er en utbredt oppfatning blant sentrale kilder i regjeringen og i Stortinget om de endringer som vil finne sted i regjeringen når Sp velger ny leder i mars.

Alle understreker at det er statsminister Kjell Magne Bondevik som avgjør kabalen. Men det er like klart at han ikke vil legge den slik at den «ikke går opp», det vil si å forrykke den finstemte balansen mellom partiene.

De løsningene han lander på, vil være gjennomdrøftet både med nåværende og påtroppende partiledere i og utenfor regjeringen.

Bondeviks valg

Det pekes spesielt på at valget av «visestatsminister» er Bondeviks. Det er ingen rolle som skal utpekes av partiene.

Men i Senterpartiet anses det som utelukket at denne rollen gis til en KrF- eller Venstre-statsråd.
Mest sannsynlig vil Lahnstein fortsette i sin beredskapsposisjon. Et slikt valg vil ikke være kontroversielt verken i Senterpartiet eller i de øvrige regjeringspartiene.

Går, men blir

  • Anne Enger Lahnstein ønsker å fortsette i regjeringen. Hun trives i sin jobb som kulturminister, og får gode skussmål fra samarbeidspartnere i Stortinget. Selv understreker hun ofte hvordan statsrådsposten gir henne muligheter til å vise andre sider av sin politiske personlighet enn den stridbare motkulturlederen.

Kommer

  • Odd Roger Enoksen stiller uten motkandidat til valg som ny leder i Sp på landsmøtet i mars. Og blir valgt med god margin, med mindre det reiser seg en opposisjon mot hans litt vasne profil. Dermed går han inn i regjeringskollegiet. Her er Bondevik helt klar: Statsministeren vil ha partilederne i regjering. Det siste han ønsker seg er støyende partiledere utenfor regjeringskvartalet.

Går?

  • Ragnhild Queseth Haarstad er den av statsrådene som klarest har signalisert ønske om å gå ut av regjeringen. Hun la ikke skjul på at hun drømte om en sydentur hvis regjeringen skulle falle. Hun har hatt en av de tøffeste jobbene i regjeringen, med lønnsnemnd, integreringspolitikk og nedskjæringer i kommuneøkonomien.

Egentlig hadde hun lagt politikken på hylla, da miraklet skjedde høsten 1997 ved Jaglands selvvalgte avgang og sentrumsregjeringens fødsel.

Det er ikke usannsynlig at Odd Roger Enoksen kan kombinere partiledervervet med jobben som kommunalminister.

Kvinneandel

Med dagens 9 kvinner av 19 regjeringsmedlemmer, kan Bondevik skifte ut en kvinne med en mann og fortsatt være innenfor den magiske 40-prosentsgrensen for regjeringens kvinneandel. Denne målsettingen var Bondevik krystallklar på under forhandlingene på Voksenåsen, og den står han fortsatt fast ved.

Ofres?

  • Fiskeriminister Peter Angelsen har ikke vist noen tegn til tretthet og har lyst til å fortsette. Han kan likevel blir ofret for Enoksen på denne posten.

Tar pause

  • Oljeminister Marit Arnstad er gravid og vil ha permisjon fra april. Det er ikke ventet at hun bakker ut av regjeringen etter fødselen. Arnstads permisjon blir mest sannsynlig samordnet med de øvrige endringene.

Det er blitt spekulert i om Anne Enger Lahnstein skal fungere som vikar og følgelig bli dobbeltminister for en periode. Bondevik har ikke villet bekrefte dette.

Aure ut?

Til tross for meldinger om at justisminister Aud-Inger Aure er i bedring og er ventet tilbake, er det et åpent spørsmål om hun vil ha helse til å fortsette i regjeringen.

Kriminal- og innvandringspolitikk blir et hovedtema fram mot kommunevalget. Det krever en justisminister som kan stå på hundre prosent, blir det sagt.

Hvis Aure må gi seg, åpner dette for en ny KrF-statsråd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media