Anne døde av feilbehandling

Sykehuslegene undersøkte ikke Anne-Carine Sems (40) hodesmerter godt nok. To uker seinere døde hun av hjerneblødning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDE (Dagbladet): I fjor fikk Anne-Carine Sems barn, Rune (17) og Mari (10), erstatning fra NPE (Norsk Pasientskadeerstatning) på grunn av det fatale tapet av mora. Veien fram dit har vært lang og kronglete for faren, Arne Gunnar Sem.

- Helsevesenet er generelt veldig lukket, og det er vanskelig å vite hvordan du skal gå fram. Jeg måtte lete fram all informasjon om NPE og klagegang på egen hånd, sier 47-åringen til Dagbladet.

Svimmel og kvalm

På morgenen 26. november 2000 ringer Anne-Carine Sem til Arne. De har vært skilt i et halvt års tid, men er fortsatt gode venner. Hun sier at hun har fryktelig vondt i hodet, og ber ham komme bort med noen hodepinetabletter.

I løpet av de to neste ukene blir Anne-Carine undersøkt på legesenteret, legevakta og Sykehuset Buskerud flere ganger. Hun har nakkesmerter og nakkestivhet, vanvittig hodepine, er svimmel, lyssky og kaster opp.

CT og øvrige undersøkelser viser verken tegn til infeksjon eller blødninger. Etter det siste sykehusoppholdet får hun beskjed om å ta kontakt med lege ved behov. 12 dager seinere blir 40-åringen i stedet funnet død hjemme i leiligheten sin.

- Det er det verste jeg har opplevd noen gang. Jula ble et helvete, sier Arne Gunnar Sem.

Sykehuset tapte

Familien hadde helt fra starten av stusset på at sykehuset ikke fant ut hva som feilte henne. Da obduksjonsrapporten konkluderte med at dødsfallet skyldtes hjerneblødning, bestemte Sem seg for å gå videre med saken. Anne-Carines mor tok kontakt med Drammens Tidende.

- Katastrofen var allerede skjedd. Vi hadde alt å vinne på å gå videre med saken, sier Sem.

Det skulle gå tre år før helsetilsynet konkluderte med at Sykehuset Buskerud hadde gjort for dårlig jobb. Medisinsk avdeling fikk pepper for ikke å ha fulgt opp de alvorlige symptomene allmennlegen signaliserte ved innleggelsen. Oppfølgingen og observasjonen av Anne-Carines symptomer hadde vært for dårlig, og nødvendige spesialister var ikke innhentet fra andre avdelinger.

Først i fjor ble Anne-Carine og Arnes barn tilkjent erstatning for tap av forsørger fra NPE. Selv om ingenting kan erstatte mora, har de i det minste fått et økonomisk plaster på såret.

- NPE har vært det enkleste å forholde seg til, selv om det har tatt lang tid. Problemet er at det hele veien er opp til deg selv som enkeltperson å tenke neste trekk. Sykehuset nevnte aldri et ord om at vi kunne prøve saken i NPE, sier Arne Gunnar Sem.

DØDE: Anne-Carine Sem døde av hjerneblødning. Sykehuset i Buskerud feiltolket forvarslene.
LANG KAMP: Helt siden Anne-Carine Sem døde etter en sykehustabbe for fire år siden, har Arne Gunnar Sem kjempet for at barna skulle få økonomisk oppreisning. I fjor vant han fram overfor NPE.