Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Anne drept på funnstedet

Kripos-ekspertene er overbeviste om at liket ikke ble flyttet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FØRDE (Dagbladet.no): I dag fikk retten se åstedsgranskernes bilder fra stedet der Anne Slåtten ble funnet drept 7. juni fjor.

Dørene ble ikke lukket, men tilhørere kunne velge om de ville følge gjennomgangen fra et tilstøtende rom der de sterke bildene ikke ble vist.

- Drept på stedet

Kripos\' politioverbetjenter Tom Luka (38) og Lars Magne Gjertsen (33) dro til Førde samme dag som Slåtten ble funnet død i et skogholt i Angedalsveien.

Kriminalteknikerne konkluderer med at Anne Slåtten etter all sannsynlighet ble kvalt og drept på samme sted som hun ble funnet. Dette er i tråd med tiltalen, mens den tiltalte 42-åringens forsvarere jobber ut fra en teori om at liket kan ha blitt flyttet etter drapet.

- Etter mitt syn ser det ut som om dette er et åsted og ikke et funnsted, sa Tom Luka.

Åstedsgranskerne trakk fram flere funn som underbygger dette:

 • Anne Slåtten ble funnet liggende på ryggen. Under en  skosåle ble det funnet en kvist som så ut som om den var gnidd mot bakken. En liten haug av vegetasjon hadde samlet seg opp under skoen.
 • Skrammer flere steder på kroppen er ifølge politiet forenlig med at hun har ligget på ryggen den ujevne bakken og gjort motstand.
 • Anne ble funnet med lokker av sitt eget hår i hånda. Det er ifølge krimteknikerne usannsynlig at håret ville ligge slik dersom hun var fraktet fra ett sted til et annet. - Det måtte i så fall vært gjort bevisst, mener Tom Luka.
 • Anne hadde ikke på seg ørepynt da hun ble funnet, men teknikerne fant to øredobber og en lås på bakken.
 • Anne Slåttens veske ble funnet på bakken under henne
 • Kort tidsrom: Politiet antar hun ble drept kort tid etter at hun gikk hjemmefra.
- BLE DREPT PÅ FUNNSTEDET: Ifølge åstedsgranserne Lars Magne Gjertsen (t.v.) og politioverbetjent Tom Luka fra Nye Kripos. Foto: Scanpix
- BLE DREPT PÅ FUNNSTEDET: Ifølge åstedsgranserne Lars Magne Gjertsen (t.v.) og politioverbetjent Tom Luka fra Nye Kripos. Foto: Scanpix Vis mer

Den tiltalte fulgte med på rettens storskjerm under hele gjennomgangen.

- Kjempet imot

Påtalemyndigheten mener 42-åringen drepte Anne etter et voldtektsforsøk. Voldtektsteorien bygger i stor grad på funn på åstedet.

 • Anne Slåtten ble funnet med klærne delvis i uorden.
 • Under jakke og genser var bh-en trukket ned.
 • En fullstendig DNA-profil fra 42-åringen ble funnet på Annes kropp, en delvis profil fra ham ble funnet på bh-en, og en blandingsprofil ble funnet på leppene hennes. Det er ikke funnet DNA fra andre enn tiltalte på liket.

Prøvde å så tvil

42-åringens forsvarer Ivar Blikra prøvde å så tvil om flere moment under åstedsgranskernes gjennomgang.

 • Hvorfor er ikke et hår på funnstedet analysert? - De kan ikke knyttes til en handling, svarte Tom Luka.
 • Kan spytt trenge gjennom klær? - I så fall kreves det betydelige mengder, svarte Luka.

- Ikke flyttet

I går vitnet kommunelegen som kom først til funnstedet. Han ble innkalt av forsvarerne. Legen sa at han ikke kunne utelukke at liket var flyttet, og henviste til angivelige dødsmerker på Slåttens venstre side, og at spor i gresset kunne tyde på at hun ble dratt inn til funnstedet.


Åstedsgranskerne fra Kripos var ikke enige.

- Drapet er etter all sannsynlighet skjedd der hun ble funnet død, konkluderte de.

Ifølge politioverbetjent Luka gjorde 22-åringen motstand mens hun lå på bakken.

- Det hele var trolig over på forholdsvis kort tid.

DNA fra tiltalte
Etter pausen gikk overingeniør Bente Mevåg ved Rettsmedisinsk institutt (RMI) nærmere inn på DNA-sporene. Hun slo fast at det er tiltaltes DNA som ble funnet på Anne Slåtten.

- Dersom han ikke har en enegget tvillingbror, kan vi fastslå at spormaterialet stammer fra tiltalte.

Det ble også funnet DNA-materiale under Annes negler, men dette var for ufullstendig til å ha særlig verdi.

- Men funnet utelukker ikke tiltalte, svarte Mevåg på spørsmål fra aktor Jogeir Nogva.

Slo lens ved åstedet?

Den tiltalte 42-åringen ble pågrepet etter å ha levert en spyttprøve som matchet DNA-profilen som var funnet på åstedet. Hans prøve var nummer 1064 av til sammen 1242 spyttprøver av Førde-menn.

Forsvarerne er kritiske til at politiet satte i gang en masseinnsamling av DNA, og til at DNA-funnene skal stamme fra spytt.

De lanserte teoriene om at DNA kunne ha blitt avsatt under livredning, eller dersom tiltalte slo lens ved veikanten der Slåtten lå.

- Kan det utelukkes at funnene stammer fra urin? spurte medforsvarer Bjarte Buanes.

- Å finne DNA fra urin på en slik måte er svært uvanlig. Det er en teoretisk mulighet, men det ville trolig luktet mer, og vært mer vått, svarte Mevåg.

KVALT: Anne Slåtten ble drept i Førde i juni i fjor.