Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anne-Elisabeth Hagen antatt kidnappet

Anne-Elisabeth er kone, mor og bestemor: - ­Rammer alle i familien like hardt

Milliardær Tom Hagen og familien skal ha hatt nærmest daglig kontakt med politiet om den antatte kidnappingen av Anne-Elisabeth Hagen.

SAVNET: Politiet mener Anne-Elisabeth Hagen ble bortført fra sitt eget hjem i Lørenskog, 31. oktober i fjor. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anne-Elisabeth Hagen (68) forsvant sporløst fra sitt eget hjem på Fjellhamar i Lørenskog 31. oktober i fjor.

Politiet mener at hun ble kidnappet, men har ingen spor på hvor hun kan være. Det er heller ikke kommet noen livstegn fra henne, men heller ikke noe som tyder på at hun ikke er i live.

Samtidig skal de mistenkte kidnapperne ha framsatt et løsepengekrav på 9 millioner euro i form av den mystiske kryptovalutaen Monero.

Mor og bestemor

Tilbake sitter Anne-Elisabeth Hagens milliardærektemann Tom Hagen (68), tre voksne barn i 30- og 40-årsalderen og flere barnebarn.

VANSKELIG TID: Svein Holden er bistandsadvokat for familien til kidnappende Anne-Elisabeth Hagen, som har vært savnet i ti uker. Han forteller om en svært vanskelig og utfordrende sak. Reporter: Trym Mogen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

De vet for øyeblikket ingenting om hvor den 68 år gamle kona, mora og bestemora befinner seg. Slik har de hatt de i over ti uker, siden Hagen ble borte på morgenen eller formiddagen på halloween i fjor.

- Saken rammer alle i familien like hardt, og de synes alle at dette er krevende, sier familiens bistandsadvokat Svein Holden til Dagbladet.

Han ble formelt oppnevnt som bistandsadvokat for familien i månedsskiftet november / desember, omkring en måned etter at Hagen forsvant.

- Daglig kontakt med politiet

Det var Tom Hagen selv som skal ha funnet en lapp i sitt eget hjem 31. oktober, der det skal ha blitt framsatt løsepengekrav og alvorlige trusler om at noen ville bli skadd om politiet ble varslet eller om mediene omtalte saken. Ifølge NRK skal det her være snakk om flere mystiske ark som politiet nå skal ha brakt inn språkeksperter for å analysere.

VG skriver blant annet at politiet fryktet kontraspaning under sin etterforskning, og at de blant annet brukte falske skilter.

Holden ønsker ikke å kommentere dette. Han vil heller ikke kommentere når familien varslet politiet eller hvilken kontakt han hadde med familien før han formelt ble oppnevnt som bistandsadvokat.

Advokaten forteller at han og familien nærmest daglig har hatt kontakt med politiet om kidnappingssaken. I går, én dag før politiet gikk ut med offisiell informasjon om saken, ble flere i Hagens nærmeste krets varslet om saken.

TROLIG KIDNAPPET: Anne-Elisabeth Hagen er kone av milliardær Tom Hagen. Foto: Privat og Torbjørn Olsen / GD ) NTB Scanpix
TROLIG KIDNAPPET: Anne-Elisabeth Hagen er kone av milliardær Tom Hagen. Foto: Privat og Torbjørn Olsen / GD ) NTB Scanpix Vis mer

Hemmelighold

Utover dette er det nærmest blitt holdt lokk på den mistenkte kidnappingen, og selv ikke andre politidistrikter i Norge har vært orientert.

Politiet har imidlertid valgt å gå ut nå, selv om det ikke er noe konkret utvikling i saken som har ført til offentliggjøring. Familien håper oppmerksomheten skal føre til livstegn fra Anne-Elisabeth og kom i dag med en bønn om å oppnå kontakt med personene som har henne.

- De har et ønske og behov for å se at hun har det bra og er i live, sier Svein Holden.

- Da vil familien være innstilt på å gå i en prosess for å få henne trygt hjem igjen.

På spørsmål om en slik prosess kan bety løsepenger, verken bekrefter eller utelukker Holden dette.

- Det betyr i hvert fall at man er innstilt på å gå i en prosess med motparten, svarer han på spørsmål fra Dagbladet.

- Endevendte sine egne liv

Så langt har imidlertid familien fulgt politiets råd om å ikke betale ut løsepenger. De mistenkte kidnapperne skal ha tatt kontakt med familien over en digital tjeneste som ifølge politiet ikke egner seg for kommunikasjon.

Tom Hagen er ifølge Kapitals lister Norges 172. rikeste. Han har en formue på over 1,7 milliarder kroner, og har slått seg opp som eiendomsinvestor og på kraft. Han er svært mediesky og privat, og gir sjeldent intervjuer. Familien lever tilsynelatende et normalt og tilbaketrukket liv i eneboligen på Lørenskog.

UNGIKK OFFENTLIGHETEN: I oktober 2018 forsvant Anne-Elisabeth Hagen fra hjemmet sitt i Lørenskog. Politiet mistenker kidnapping. 68-åringen er gift med milliardær Tom Hagen, en mann som har holdt en lav profil i offentligheten. Foto: Eivind Yggeseth / Politiet Vis mer

Bistandsadvokat Holden sier at familien ikke ser noe annet motiv enn et økonomisk, slik politiet også har uttalt.

- De har endevendt sine egne liv for å undersøke om det kan være noen motiver. Disse opplysningene er overbrakt til politiet, sier han.

Familien i avhør

Familien har vært inne til flere avhør hos politiet.

- Det er flere som har vært i avhør, men hvor langt ut i omgangskretsen politiet har gått, vet jeg ikke, sier bistandsadvokaten.

Han beskriver saken som utmattende og vanskelig for familien. De har nå levd i en uviss situasjon uten livstegn fra Anne-Elisabeth i over ti uker.

- Familien opplever bortføringen som en grusom og umenneskelig handling, sier han.

- Framstår profesjonelt

Det er verken tegn på innbrudd i boligen eller andre spor som har gitt politiet noen indikasjoner på hvem som kan ha tatt Anne-Elisabeth eller som gir svar på hvor hun kan oppholde seg. Politiet vet ikke om hun har blitt holdt på det samme stedet hele perioden eller om hun blir holdt i Norge eller utlandet.

Politiet mener det framstår som om den mistenkte kidnappingen er utført av noen profesjonelle. Den tidligere politi- og statsadvokaten Svein Holden er enig i den vurderingen.

- Basert på min egne erfaring og kunnskap virker det som at det er profesjonelt. På bakgrunn av den, synes jeg det er en riktig karakteristikk, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!