Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nobelkomiteen, Anne Enger, Senterpartiet

Anne Enger utnevnt til Nobelkomiteen

- Jeg er veldig glad for tilliten og går til det ærefulle vervet med ydmykhet, sier Anne Enger til Dagbladet.

BREI ERFARING: Anne Enger (67) kan trekke på lang politisk erfaring når hun tar plass i Nobelkomiteen, blant annet som statsråd, partileder og åtte år i utenrikskomiteen på Stortinget. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
BREI ERFARING: Anne Enger (67) kan trekke på lang politisk erfaring når hun tar plass i Nobelkomiteen, blant annet som statsråd, partileder og åtte år i utenrikskomiteen på Stortinget. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg synes det er hyggelig at ledelsen i Senterpartiet mener jeg har god bakgrunn til å gå inn i Nobelkomiteen, sier Anne Enger (67).

Senterparti-leder Trygve Slagsvold opplyser at Anne Enger nå går inn som første varamedlem i Nobelkomiteen.

- Så vil hun rykke inn som fast representant om to år.

Utenrikskomiteen

VALGET: Trygve Slagsvold Vedum presenterte i formiddag Anne Enger som Sp's representant i Nobelkomiteen. Foto: Gunnar Ringheim/Dagbladet
VALGET: Trygve Slagsvold Vedum presenterte i formiddag Anne Enger som Sp's representant i Nobelkomiteen. Foto: Gunnar Ringheim/Dagbladet Vis mer

Vedum mener Anne Enger har alle forutsetninger for å gjøre en god jobb i Nobelkomiteen.

- Anne er ei klok dame. Hun har lang erfaring som folkevalgt, er vant til å lytte og bruke sitt folkelige skjønn. Anne satt åtte år i utenrikskomiteen, hun har 16 års erfaring som folkevalgt på Stortinget, hun har vært statsråd og fungerende statsminister.

- Dessuten har Anne tjent ulike regjeringer som fylkesmann i 12 år, hun har ledet Redningsselskapet, vært styreleder ved Nationaltheatret i åtte år og er styreleder i Sykehuset Innlandet. Anne har en fantastisk brei bakgrunn, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Betenkningstid

Anne Enger forteller at hun ba om betenkningstid da forespørselen fra partiledelsen kom.

- Jeg måtte tenke meg om, fordi det er krevende. Jeg har nettopp lest gjennom Geir Lundestads Nobel-bok og har stor tillit til systemet rundt komiteen.

- Sekretariatet er profesjonelt og besitter mye kunnskap. Men jeg innrømmer gjerne at jeg går til oppdraget med stor ærefrykt, sier Anne Enger.

Stå i stormen

Den tidligere Nei-dronningen, som ledet kampanjen for å holde Norge utenfor EU, frykter ikke kritikken som ofte rettes mot Nobelkomiteen.

- Det bekymrer meg ikke. Jeg er forberedt på å stå i stormen og tror vel at Sp-ledelsen vet at jeg takler det, sier Anne Enger.

Dagens medlemmer

Nobelkomiteen består nå av leder Berit Reiss-Andersen (63), som er valgt for perioden 2012-2017. Nestleder Henrik Syse (51), valgt for perioden 2015-2020. Inger-Marie Ytterhorn (76), gjenvalgt for perioden 2012-2017. Thorbjørn Jagland (67), gjenvalgt for perioden 2015-2020. Tone Jørstad (71), varamedlem for perioden 2015-2017, fullverdig medlem av komiteen etter Kaci Kullmann Fives bortgang 19. februar 2017.

Carl I. Hagen

Gruppemøtet i Frp valgte i forrige uke partiets nestor Carl I. Hagen til Frp’s kandidat til Nobelkomiteen etter Inger-Marie Ytterhorn, som har sittet siden 2000.

Stortingets parlamentariske ledere møter mandag stortingspresidenten for å diskutere om Hagen er valgbar, siden han er vararepresentant til Stortinget. Selve avgjørelsen kommer seinere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!