Nobelkomiteen, Anne Enger, Senterpartiet

Anne Enger utnevnt til Nobelkomiteen

- Jeg er veldig glad for tilliten og går til det ærefulle vervet med ydmykhet, sier Anne Enger til Dagbladet.

BREI ERFARING: Anne Enger (67) kan trekke på lang politisk erfaring når hun tar plass i Nobelkomiteen, blant annet som statsråd, partileder og åtte år i utenrikskomiteen på Stortinget. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
BREI ERFARING: Anne Enger (67) kan trekke på lang politisk erfaring når hun tar plass i Nobelkomiteen, blant annet som statsråd, partileder og åtte år i utenrikskomiteen på Stortinget. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg synes det er hyggelig at ledelsen i Senterpartiet mener jeg har god bakgrunn til å gå inn i Nobelkomiteen, sier Anne Enger (67).

Senterparti-leder Trygve Slagsvold opplyser at Anne Enger nå går inn som første varamedlem i Nobelkomiteen.

- Så vil hun rykke inn som fast representant om to år.

Utenrikskomiteen

VALGET: Trygve Slagsvold Vedum presenterte i formiddag Anne Enger som Sp's representant i Nobelkomiteen. Foto: Gunnar Ringheim/Dagbladet
VALGET: Trygve Slagsvold Vedum presenterte i formiddag Anne Enger som Sp's representant i Nobelkomiteen. Foto: Gunnar Ringheim/Dagbladet Vis mer

Vedum mener Anne Enger har alle forutsetninger for å gjøre en god jobb i Nobelkomiteen.

- Anne er ei klok dame. Hun har lang erfaring som folkevalgt, er vant til å lytte og bruke sitt folkelige skjønn. Anne satt åtte år i utenrikskomiteen, hun har 16 års erfaring som folkevalgt på Stortinget, hun har vært statsråd og fungerende statsminister.

- Dessuten har Anne tjent ulike regjeringer som fylkesmann i 12 år, hun har ledet Redningsselskapet, vært styreleder ved Nationaltheatret i åtte år og er styreleder i Sykehuset Innlandet. Anne har en fantastisk brei bakgrunn, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Betenkningstid

Anne Enger forteller at hun ba om betenkningstid da forespørselen fra partiledelsen kom.

- Jeg måtte tenke meg om, fordi det er krevende. Jeg har nettopp lest gjennom Geir Lundestads Nobel-bok og har stor tillit til systemet rundt komiteen.

- Sekretariatet er profesjonelt og besitter mye kunnskap. Men jeg innrømmer gjerne at jeg går til oppdraget med stor ærefrykt, sier Anne Enger.

Stå i stormen

Den tidligere Nei-dronningen, som ledet kampanjen for å holde Norge utenfor EU, frykter ikke kritikken som ofte rettes mot Nobelkomiteen.

- Det bekymrer meg ikke. Jeg er forberedt på å stå i stormen og tror vel at Sp-ledelsen vet at jeg takler det, sier Anne Enger.

Dagens medlemmer

Nobelkomiteen består nå av leder Berit Reiss-Andersen (63), som er valgt for perioden 2012-2017. Nestleder Henrik Syse (51), valgt for perioden 2015-2020. Inger-Marie Ytterhorn (76), gjenvalgt for perioden 2012-2017. Thorbjørn Jagland (67), gjenvalgt for perioden 2015-2020. Tone Jørstad (71), varamedlem for perioden 2015-2017, fullverdig medlem av komiteen etter Kaci Kullmann Fives bortgang 19. februar 2017.

Carl I. Hagen

Gruppemøtet i Frp valgte i forrige uke partiets nestor Carl I. Hagen til Frp’s kandidat til Nobelkomiteen etter Inger-Marie Ytterhorn, som har sittet siden 2000.

Stortingets parlamentariske ledere møter mandag stortingspresidenten for å diskutere om Hagen er valgbar, siden han er vararepresentant til Stortinget. Selve avgjørelsen kommer seinere.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer