Anne fikk sin Tine Kjær

Suksessforfatter og tidligere justisminister Anne Holt (41) inngikk partnerskap med Cappelen-redaktør Tine Kjær (32) i den norske ambassaden i Stockholm fredag ettermiddag. Anne Holts forlover, Kristin Clemet, ble rørt til tårer. Blant de få innbudte var krimforfatter Jan Guillou og hans kone.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kan med glede bekrefte at jeg inngikk ekteskap på fredag, sier en blid Anne Holt til Dagbladet. Og det er det hun har tenkt å si om den saken:

- Å gifte seg er en offentlig handling. Alt det andre er privat, og det vil jeg ikke kommentere, sier Holt.

- Men fredag var en god dag?
- Det pleier å være en god dag når man gifter seg, fastslår Anne Holt.

Etter det Dagbladet forstår har bryllupet mellom Anne Holt og den ni år yngre Tine Kjær vært planlagt en god tid.

De nygifte dro ikke rett på bryllupsreise - allerede i går var de tilbake på jobb. Men partnerskapet skal visstnok markeres med festligheter seinere. Sist høst kjøpte paret leilighet sammen på øvre Grünerløkka i Oslo for 2,6 millioner kroner.

Eksklusivt selskap

Bare seks personer deltok i høytidelighetene fredag - inkludert de nygifte. Jan Guillou, hans kone Ann-Marie Skarp, tidligere Høyre-politiker Michael Tetzschner i tillegg til Anne Holts forlover - NHO-direktør Kristin Clemet - dannet det eksklusive selskapet.

Holt og Clemet ble nære venner da de var forbundsfeller under EU-kampen. Skarp og Guillou er Holts forleggere i Sverige. Tine Kjærs forlover var ikke til stede på grunn av sykdom.

Gråt og glede

{ndash}Det var veldig hyggelig. Jeg gråt - som jeg pleier å gjøre i bryllup. Jeg har alltid trodd at det var kirken og orgelmusikken som fikk fram tårene, men nå vet jeg altså at det er selve handlingen: At to mennesker som er glade i hverandre velger å si ja til hverandre, sier Clemet som ikke har vært forlover under en partnerskapsinngåelse tidligere.

- Og de nygifte så bra ut?
- De var så nydelige - begge i kjoler. Selv hadde jeg gått til innkjøp av et skjørt. Vi var veldig pene alle sammen, forsikrer Clemet.

Tvinges til oppgjør

Tine Kjær var tidligere markedssjef ved Teatret Vårt i Molde. Hun er nå en av tre redaktører med ansvar for norsk skjønnlitteratur i Cappelen Forlag - nettopp det forlaget hvor Anne Holt har gitt ut en hel serie av de største krimsuksessene på norsk de siste årene. Den lesbiske politiheltinnen Hanne Wilhelmsens kvaler og rollespill er blitt fulgt av millioner lesere.

- Og etter at Wilhelmsen tvinges til et oppgjør med sin tilværelse som skap-lesbe, velger Anne Holt å inngå partnerskap?

- Skap-problematikken har ingenting med saken å gjøre, understreker Kristin Clemet.

- Det som ikke står i avisa, er ikke en hemmelighet for omgivelsene rundt. Anne Holts holdning til hva som er offentlig og hva som er privat vil jeg tro er den samme nå som før, sier Clemet.

Eller som Holt selv skrev det i en kronikk i Dagbladet i 1998: «Hva pokker er åpenhet? Er man ikke åpen homofil før VG eller aller helst Se og Hør har vært hjemme på besøk?»
I et intervju med Aftonbladet i vår, sa Holt det på denne måten:

«Norske medier har alltid villet ha meg til å si at jeg er lesbisk. Men det kommer aldri til å skje. Det har stått i svenske, franske og tyske aviser at jeg er lesbisk. Men det har aldri kommet fra min munn. Jeg gir fullstendig faen i å grave i andres privatliv, og da skal ingen rote i mitt heller. Jeg blir så lei alt sånt. Lei av kjendiser og deres mødre og deres idoler og deres venner og Clinton og Lewinsky og pressens hykleri. Jeg vil ikke vite slikt. Det er som å møte en blotter. Jeg får informasjon jeg ikke har bedt om.»

Ministerråd Anne Lund ved ambassaden i Stockholm forteller at dette er tredje gang det har blitt inngått partnerskap ved ambassaden siden 1998.

Markert Holt


Anne Holt ble utnevnt til justisminister i Thorbjørn Jaglands regjering i 1996. Allerede 5. februar 1997 måtte hun gå av på grunn av sykdom. I ettertid angret hun sin åpenhet omkring sykdommen. Kjøret mot hennes person ble så heftig at hun beskrev det som invalidiserende.
Da Holt som 37-åring ble kalt til Jaglands bord, var hun allerede en etablert krimforfatter med suksess. Hun var også en aktiv samfunnsdebattant og markerte seg særlig for en liberal innvandringspolitikk. I tillegg til lang erfaring som advokat har Anne Holt vært programsekretær i Dagsrevyen fra 1984 til 1988 og politifullmektig ved Oslo politikammer rett etter det.

FORLOVERE: Kristin Clemet og Michael Tetzschner.
EKSKLUSIV GJEST: Den svenske krimforfatteren Jan Guillou. Bildet er fra en tidligere anledning.