Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anne Franks stesøster sammenligner Trump med Hitler

- Det vil være en total katastrofe dersom Donald Trump USAs neste president.

SAMMENLIGNES MED HITLER: Anne Franks stesøster mener det vil være katastrofalt om Donald Trump blir USAs neste president, og sammenligner milliardæren med Adolf Hitler. Foto: NTB Scanpix / AFP
SAMMENLIGNES MED HITLER: Anne Franks stesøster mener det vil være katastrofalt om Donald Trump blir USAs neste president, og sammenligner milliardæren med Adolf Hitler. Foto: NTB Scanpix / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en kommentar som markerer den internasjonale holocaustdagen, sammenligner Anne Franks stesøster den republikanske presidentkandidaten Donald Trump med Adolf Hitler.

- Det vil være en total katastrofe dersom Donald Trump blir den neste presidenten i USA. Jeg mener han oppfører seg som Hitler ved å fyre opp under rasisme, skriver Eva Schloss (86) i en kommentar i Newsweek.

Flyktet fra nazistene Schloss ble venn med Anne Frank i Amsterdam, etter at familiene deres hadde flyktet fra Nazi-Tyskland. I mai 1944 ble Schloss og resten av familien fanget av tyskerne og sendt til Auschwitz, der hennes far og bror døde. 

Anne Frank og resten av familien ble sendt til konsentrasjonsleiren i Auschwitz bare måneder senere, i august 1944, fordi de var jøder. Anne ble deretter flyttet til Bergen-Belsen, hvor hun døde - bare 15 år gammel - etter at det brøt ut en tyfusepidemi i leiren vinteren 1944/1945. 

Etter sin død ble Anne Frank verdenskjent for dagboka hun skrev mens hun og familien gjemte seg i Amsterdam under andre verdenskrig.

KRITIKK: Donald Trump får hard medfart etter sine siste uttalelser der han vil nekte alle muslimer adgang til USA. Faksimile: Philadelphia Daily News
KRITIKK: Donald Trump får hard medfart etter sine siste uttalelser der han vil nekte alle muslimer adgang til USA. Faksimile: Philadelphia Daily News Vis mer

Etter krigen giftet Schloss' mor Elfride seg med Otto Frank (Annes far), som overlevde tiden i Auschwitz. 

- Verre for Syria-flyktninger Kommentaren i Newsweek fokuserer i stor grad på den vedvarende flyktningkrisa. Eva Schloss mener syriske flyktninger nå opplever mye av det samme hun opplevde som flyktning fra Nazi-Tyskland. 

- Jeg var 11 år gammel da vi flyktet til Belgia. Vi ble behandlet som om vi kom fra månen. Jeg følte at jeg ikke var ønsket der, og at jeg var annerledes fra alle andre. Det er enda vanskeligere for dagens flyktninger fra Syria som har en helt annen kultur, skriver hun. 

Hun skriver at det er absurd å se at verden igjen velger å bygge murer, framfor å jobbe sammen for å finne en løsning på krisa. 

- Situasjonen i dag er verre enn den var under Hitler, for på den tiden jobbet de allierte - USA, Russland og Storbritannia - sammen mot den grusomme trusselen nazismen utgjorde. Om vi ikke jobber sammen nå, vil verden aldri klare å løse truslene vi står overfor nå. 

«The New Furor» Det er forøvrig ikke første gang Donald Trump blir sammenlignet med den forhatte lederen av Nazi-Tyskland.

Trumps forslag om å «nekte alle muslimer å komme inn i USA», ble møtt med krass kritikk av verdenspressen. Avisa Philadelphia Daily News gikk lenger enn de fleste og publiserte et bilde der Trump gestikulerer med høyrearmen sammen med tittelen «The New Furor». Om ikke kandidatens gest var nok, er tittelen en klar referanse til Adolf Hitler - Føreren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media