DEBATTERTE INTEGRERING: Sylvi Listhaug (Frp) og Hadia Tajik (Ap) var blant politikerne som møttes til integreringsdebatt under Arendalsuka. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
DEBATTERTE INTEGRERING: Sylvi Listhaug (Frp) og Hadia Tajik (Ap) var blant politikerne som møttes til integreringsdebatt under Arendalsuka. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.Vis mer

Anne Grosvold provosert i debatt:
- Men i alle dager, Listhaug?

Ingen ville svare på hvor mange innvandrere Norge tåler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): Sylvi Listhaug advarer om at innvandringspresset mot Europa vil vedvare i mange år framover, og slår fast at mange asylsøkere fortsatt vil få nei.

- Det er lov til å søke lykken. Men det betyr ikke at man har krav på beskyttelse, sa Listhaug i dagens integreringsdebatt.

Tirsdag hadde Arendalsuka invitert til debatt om masseinnvandringens utfordringer under tittelen: «Nå må vi vise hva som bor i oss».

Tittelen stammer fra en uttalelse som ble gitt av kong Harald da han i oktober i fjor besøkte ankomstsenteret for asylsøkere i Råde i Østfold.

I debatten deltok både innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug, Ap-nestleder Hadia Tajik, SV-leder Audun Lysbakken og Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø. I tillegg var det et eget ekpertpanel som kommenterte debatten, bestående av KS-styreleder Gunn Marit Helgesen, UDI-direktør Frode Forfang, NAV-direktør Sigrunn Vågeng og seniorrådgiver i Flyktninghjelpen Pål Nesse.

- Umulig å svare seriøst

Hadia Tajik er klar på at velferdsstaten ikke er usårbar.

- En trussel mot velferdsstaten er å ikke ha en god integreringspolitikk. Da blir de en utgiftspost for oss alle, og det er dårlig for det norske samfunnet. Derfor må man prioritere norskopplæring og lønnstilskudd for å få bedrifter til å ansette folk som står langt unna arbeidslivet i dag, sa Tajik.

Programleder Anne Grosvold presset Hadia Tajik på hvor mange innvandrere hun mener Norge kan tåle å ta i mot. Etter gjentatte spørsmål gjentok Grosvold:

- Hvor mange skal Norge kunne håndtere på en god og human måte?

- Det er ikke mulig å gi et seriøst svar på det, det blir som å tenke på et tall, svarte Tajik oppgitt til slutt.

Heller ikke Listhaug ville svare på spørsmålet om hvor smertegrensen går.

- Jeg mener at vi skal klare dagens situasjon, men over tid henger det sammen med hvor mange som kommer, og derfor må vi ha kontroll på grensene. Men jeg har ikke et konkret tall på hvor mange vi tåler.

- Men i alle dager, Listhaug

Grosvold presset også Listhaug på hva hun ville gjøre for de som har sittet på asylmottak i et år.

- Ressursene må gå til de som skal bli værende i Norge, og derfor ønsker vi å komme i gang med integreringsmottak, svarte Listhaug.

- Hva med de som skal bli, og som fortsatt sitter på mottak?

- Da er det viktigste vi kan gjøre å ha kontroll på tilstrømmingen.

- Men i alle dager, det kan da ikke være det viktgiste for de som nå sitter på mottak? spurte Grosvold.

- Det viktigste vi kan gjøre for dem er å behandle søknadene raskt, og grunnen til at det tar lang tid, er at det kom så mange i fjor, svarte Listhaug.

- Mest opptatt av innvandring

SVs Audun Lysbakken fulgte opp med å påstå at det største problemet ligger hos regjeringen.

- SV fremmer konkrete forslag, mens Listaug står for en passiv integreringspoltiikk, og vi har en integreringsminister som er mest opptatt av innvandring og altfor lite opptatt av integrering, sa Lysbakken.

- Du er tydeligvis ikke oppdatert. Jeg reiser rundt til masse kommuner og ser alt det fantastiske som skjer, du må også begynne å reise rundt, svarte Listhaug til Lysbakken.

Hadia Tajik tok også opp utfordringene med integrering av kvinner, og pekte på at regjeringen har kuttet i norskopplæring.

- I tillegg er kontantstøtten som regjeringen kjemper for en integreringsfelle, likestillingsfelle og fattigdomsfelle, sa Tajik.

- Se til Stavanger

I ekspertpanelet påpekte de at politikerne må bruke mer av tiden sin på å se på hvilke likestillingstiltak som faktisk fungerer.

- Kommunene skal ha honnør, i år er det bosatt 33 prosent høyere enn i fjor. Men likevel er det mange som fortsatt sitter i mottak, og det vi må diskutere er å diskutere hvordan alle kommuner skal bli like flinke som Stavanger, sa KS-styreleder Gunn Marit Helgesen.

Også UDI fokuserte på at situasjonen er bedre i dag, enn det de så ved inngangen på 2016.

- I løpet av denne høsten kommer vi til å være ajour med saksbehandlingen av de som kom i fjor, og vi ser at kommunenes vilje til å bosette går opp, sa UDI-direktør Frode Forfang, og la til:

- Det mest krevende for oss er uforutsigbarheten. Det kan være brå skifter, så vi må kunne håndtere svingningene i ankomster.