Anne gyver løs på ny uke

Anne Enger Lahnstein utelukket i går ikke at hun kan komme til å fungere som statsminister i nærmere én måned til. Bondevik er sykemeldt for bare ei uke, men det kan drøye lenger før han er tilbake på sitt kontor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Legen vil bare si at han regner med at Bondevik er tilbake «i god tid før» Stortinget trer sammen 2. oktober.

Dermed blir det Sp-leder Anne Enger Lahnsteins jobb å få regjeringspartiene til å enes om et budsjettforslag de kan legge fram 5. oktober. Det arbeidet synes det som hun skal få utrette i ro og fred. Alle parlamentariske leder Dagbladet har vært i kontakt med sier Bondeviks fravær neppe vil få noen politisk betydning. SV-leder Kristin Halvorsen mener det snarere vil sveise mindretallsregjeringen sammen.

- Folk vil forstå

Lahnstein frykter ikke at Bondeviks fravær vil bli utnyttet av regjeringens politiske motstandere:
- Nei, ærlig talt. Jeg tror folk vil forstå og respektere at Bondevik nå trenger tid for seg selv, sa hun til Dagbladet i går kveld.

- Er det uproblematisk at du kan komme til å styre landet i nær én måned?
- Det viktigste nå er at statsministeren er i bedring. At han er syk er noe vi bare må ta til etterretning.

- Men tror du opposisjonen vil utnytte at du nå må lede landet kanskje i nærmere én måneds tid?
- Nei, det tror jeg ikke.

- Ikke engang Jagland?
- Nei, det tror jeg slett ikke. For de er kloke mennesker på Stortinget - alle sammen, svarte Lahnstein Dagbladet.

Ordknapp Lahnstein

Lahnstein satt i går kveld på Statsministerens kontor og flikket på pressemeldingen om Bondeviks utvidete sykemelding sammen med sine rådgivere og etter å ha snakket med Bondevik på telefon. Nyheten offentliggjorde hun på tampen av Dagsrevyen, på direkten utenfor regjeringsbygget.

Foran kamera gjorde Lahnstein knapt annet enn å referere de omhyggelig gjennomtenkte setningene i pressemeldingen:
«Statsminister Kjell Magne Bondeviks tilstand har bedret seg ytterligere i løpet av uken. Han behøver imidlertid ennå en tids rekonvalesens. Han er i dag sykemeldt for ytterligere en uke fra mandag 7. september. Selv om det ennå er for tidlig å fastsette friskmeldingsdato, regner Bondeviks lege med at statsministeren vil være tilbake i sin stilling i god tid før Stortinget trer sammen.»
Og Stortinget trer sammen først 2. oktober.

Slik fikk Lahnstein sagt at Bondevik fortsatt er syk, uten å skape for mye dramatikk. Overfor pressen var hun nøye med å presisere at alt politisk arbeid går som planlagt.

Den eneste omleggingen hun selv må gjøre er å avlyse neste ukes planlagte besøk til Murmansk. Straks etter pressebriefingen tok hun heisen til topps i regjeringsbygget og nektet å gi flere kommentarer.

<B>STATSMINISTER:</B> Anne Enger Lahnstein frykter ikke at hennes politiske motstandere skal utnytte at hun må styre landet nesten ut denne måneden.<br>