- Anne hadde ikke fiender

Hele Førde ligger og sover da sykepleierstudent Anne Slåtten (23) søndag morgen går på jobb. Siden hun var 16 år, har den beskjedne jenta hatt omsorg for gamle og syke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HJELMELAND/OSLO (Dagbladet/Bygdaposten for Hjelmeland): Anne Slåtten ble funnet død bare noen hundre meter fra Førde helsetun. 23-åringen begynte på sykepleierstudiet i fjor høst. I helga skulle hun starte sin praksistid. Søndag morgen kom hun aldri på jobb.

Dagbladet har snakket med en rekke personer som kjente den livsglade 23-åringen. De tegner et bilde av ei stille og rolig jente, som satte pris på å hjelpe mennesker.

-  Hun ville bare hjelpe andre. Hun var så snill, hun viste omsorg for de hun møtte. Hun hadde ingen fiender, sier de.

Minnearrangement

Anne Slåtten vokste opp på Randøy i Hjelmeland kommune. Et lite bygdesamfunn der alle kjenner alle. I går hang flagget på halv stang i bygda som hadde mistet ei blid og omsorgsfull jente.

-  Vi er et lite lokalsamfunn. Det som har skjedd, berører oss alle. Tankene våre går til familien som har mistet ei flott jente, sier rektor Arne Sandanger ved Randøy skole til Dagbladet.

Prest, ordfører og rektor ved grendeskolen planlegger et minnearrangementet i morgen.

Sosial og hjelpsom

Sykepleierstudenten er godt kjent i lokalmiljøet. Da hun var 12 år, begynte hun på ungdomsskolen i kommunesenteret Hjelmeland, en kort busstur unna hjembygda.

Som ungjente var hun aktiv i idrettslaget i Randøy. Hun beskrives som sosial og hjelpsom. Hun hadde omtanke for både yngre og eldre.

Under hele oppveksten hjalp hun til på familiegården, der de har høner og ungdyr. Seinere jobbet hun også på gården hjemme for å avlaste foreldrene.

Kom ikke på skolen

Anne Slåtten viste tidlig interesse for det å hjelpe andre, og etter ungdomsskolen søkte hun seg til grunnkurs helse- og sosialfag ved Strand videregående skole. Seinere gikk hun hjelpepleierlinja, før hun begynte å jobbe med eldre, blant annet ved Hjelmeland omsorgssenter i hjemkommunen.

-  Hun var ei flott jente som viste stor interesse for faget. Hun var stødig og pålitelig. Jeg kan ikke huske at hun var borte fra skolen en eneste dag. Hun var en elev som du fikk tillit til, og som det var fint å jobbe sammen med, sier klasseforstander Lill Bjerga Vastveit til Dagbladet.

Hun forteller om ei jente som var flink med alle rundt seg.

-  Det som har skjedd, er uvirkelig. Hun skulle på jobb for å gjøre en god gjerning. Hun satte pris på å hjelpe andre mennesker, sier klasseforstanderen.

I går var det eksamensdag ved Strand videregående skole. Tidlig på dagen ble det klart for elevene at noe var galt. Annes yngste søster, som skulle opp i muntlig, kom ikke på skolen fordi storesøsteren var meldt savnet. Flere av elevene fulgte leteaksjonen gjennom media.

23-åringen har vært sommervikar på Hjelmeland omsorgssenter i fire år. Hun skulle også jobbet her i sommer. Anne hadde to søstre. 23-åringen var den andre i rekka i søskenflokken.

Bestemora bor på Hjelmeland omsorgssenter og fyller 90 år på søndag. Anne Slåtten er oppkalt etter henne. Også mora er ansatt ved omsorgssenteret.

Kolleger ved Hjelmeland omsorgssenter beskriver Anne Slåtten som ei omgjengelig, flink og dyktig jente som får gode skussmål fra alle, både ansatte og beboere.

Arbeidskamerater sier til Dagbladet at Anne var beskjeden, men målbevisst. Hun tok praksis i Førde fordi hun ønsket å prøve et annet arbeidsmiljø enn i hjembygda.

-  Uvirkelig

Daglig leder Randi Mæland for Hjelmeland Avløysarlag forteller om ei stille og rolig jente.

-  Hun jobbet som avløser på bruket til faren. Han er medlem av Hjelmeland Avløysarlag, og avløsere blir automatisk også medlemmer. Anne jobbet på gården om sommeren og fikk betalt fra oss, sier Mæland, som møtte Anne Slåtten flere ganger.

-  Hun var innom på kontoret mitt. Hun var ei hyggelig jente, som også jobbet på et omsorgssenter. Det er helt uvirkelig det som har skjedd, sier Mæland.

Ordfører Terje Thornquist i Hjelmeland kommune sier at han kalte sammen kommunens kriseteam i går.

-  Kriseteamet består av kommunelegen, psykiatrisk sykepleier, annet helsepersonell, sokneprest og lensmann. Vi satte oss ned for å diskutere hvilke tiltak som skal settes i verk etter det tragiske som har skjedd i Førde. Vår oppgave er å skaffe møteplasser der familie og venner kan komme sammen, sier ordføreren.

I dag blir det holdt minnestund ved Høgskulen i Sogn og Fjordane. I morgen kveld er det minnestund på Anne Slåttens barndomsskole, og lørdag er det åpne dører i Fister kirke.

FUNNET DØD: Anne Slåtten (23) ble funnet død i Førde. Dette bildet er gitt til Dagbladet av familien.