Anne har imponert alle

I går ledet Anne Enger Lahnstein den siste regjeringskonferansen som fungerende statsminister i Kjell Magne Bondeviks fravær. Både tilhengere og tidligere kritikere er fulle av lovord over måten Norges kanskje mest utskjelte politiker har ledet regjeringen på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en framtredende sentrumsparlamentariker vil det være galt å si at spenninger og konflikter er blitt borte i regjeringskollegiet under Bondeviks fravær, men Anne Enger Lahnstein har styrket sin anseelse betydelig. Hennes innsats de siste ukene har brakt vinterens og vårens største konflikter i kollegiet, Telenor/Telia-saken og utnevnelsen av Gunnar Stålsett til ny Oslo-biskop, mer i bakgrunnen. I begge sakene opptrådte Anne Enger Lahnstein steilt og ubøyelig. Men nå står godordene om henne i kø:

God for regjeringen

Anne har vært god for hele regjeringen, sier statsråd og KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland.

- Hun har lagt mye arbeid i å framstå som samlende, sier statsråd Jon Lilletun.

-Anne har gitt oss den tryggheten vi trengte i Bondeviks fravær, sier statssekretær i Helsedepartementet, Idar Magne Holme.

- Konstruktiv og løsningsorientert. Fleksibel og åpen, sier Venstres parlamentariske leder, Gunnar Kvassheim, om henne.

- Anne har styrket sin profil til egen fordel, men ikke på bekostning av den sykepermitterte statsministeren, sier parlamentarisk leder i KrF, Einar Steensnæs.

Også langt inn i regjeringsbyråkratiet har man merket seg Anne Enger Lahnsteins ledelse av budsjettarbeidet. Hun får ros i kretser som har frosset på ryggen av Lahnsteins og Lundteigens annerledesland.

Bevisst tilbakeholden

Selv har Anne Enger Lahnstein vært meget tilbakeholden med å kommentere sin egen rolle etter Bondeviks overraskende sykemelding.

Dette mener barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland er en bevisst holdning:

- Anne har ikke ønsket å utnytte situasjonen til å kjøre fram seg selv og sitt parti. Hennes tilbakeholdenhet er et uttrykk for hennes ryddighet.

Først i går lyktes det Dagbladet å få en kort kommentar fra Anne Enger Lahnstein om hvordan hun har opplevd dette spesielle statsminister-vikariatet:

- Jeg tror det har gått bra. Plutselig var vi i en situasjon hvor jeg ble pålagt en veldig krevende oppgave i en turbulent tid. Det viktigste har vært å få arbeidet i regjeringen til å gli, og der vil jeg si at det har vært enestående hvordan kollegiet har stilt opp. Nå ser vi alle fram til at statsministeren kommer tilbake, sier Anne Enger Lahnstein.

Dagbladet møtte henne idet hun kom ut fra Regjeringsbygg 5 i Akersgata på vei de ca. 50 meterne over til høyblokka i regjeringskvartalet, for å ta heisen opp i 16.etasje. Der har hun hver morgen de siste tre ukene hatt daglige morgenmøter med den politiske staben ved Statsministerens kontor. I går var det dessuten regjeringskonferanse med innledende regjeringslunsj.

På kontoret hadde hun først møte med den politiske staben i Kulturdepartementet og deretter et kort besøk av Sp's generalsekretær Per Olaf Lundteigen. For hun har hele tida også vært både kulturminister og Sp-leder.

Mye leder

Mye av rosen hun nå blir til del skyldes hennes evne til å skille rollene som kulturminister, statsminister og partileder.

Svarstad Haugland mener Lahnstein ville vært en mer agressiv fagstatsråd i budsjettforhandlingene hvis hun ikke også skulle fylle statsministerrollen.

- Hun har vært god for hele regjeringen. Men jeg vil ikke si jeg er overrasket. Det er nok folk som kjente henne dårligere enn jeg som er det, sier Valgerd Svarstad Haugland.

Kirke- og undervisningsminister Jon Lilletun sier det slik:

- Anne Enger Lahnstein har hevet seg opp over partitilhørighet og sektoransvar som statsråd og hatt helheten for øye. Hun har fått vise at det bor mye leder i henne.

Dagbladet har også snakket med flere av de sterkeste Lahnstein-skeptikerne i Venstre. Disse gir nå uttrykk for at de er overrasket.

- Hun har en romsligere profil enn tidligere. Og som statsminister har hun fungert meget ryddig, sier et Venstre-medlem i regjeringsapparatet.

Parlamentarisk leder i Venstre, Gunnar Kvassheim, slår fast at stridsøksa ble gravlagt på Voksenåsen. Og han er rosende i sin omtale.

- Anne har definitivt ikke utnyttet den politiske situasjonen. Hennes deltakelse i regjeringen har vist at også hun er mye mer kompleks enn det man kunne få inntrykk av i en kort periode, sier Kvassheim med henvisning til EU-kampen.

Flere kilder i Senterpartiet mer enn antyder at Anne er tøffere enn sjefen. Hun er et menneske som lett tar til tårene. Dette blir imidlertid ikke sett på som et svakhetstegn. Hun tåler stressede situasjoner og er rask til å hente nye krefter.

I morgen avrunder Anne Enger Lahnstein sine 24 dager som fungerende statsminister. Hennes siste offisielle handling som stedfortreder for Kjell Magne Bondevik, blir å delta i et seminar i Oslo, arrangert av Norges Idrettsforbund, Norges olympiske komité, NHO og LO. Det er dokumentert at det norske folks fysiske forfatning er blitt dårligere de siste årene.

I Kjell Magne Bondeviks fravær skal hun holde et innlegg over temaet: «Er det typisk norsk å være dorsk?»

FÅR ROS: Anne Enger Lahnstein får mye skryt for sin innsats som fungerende statsminister.