Anne Holt: -Rettssaken må tv-overføres

Det mener den tidligere justisministeren på twitter.

TV-OVERFØRES: Anne Holt mener konklusjonen i den nye sakskyndigerapporten gjør at rettsaken mot Anders Bering Breivik må kringkastes. Foto:Steinar Buholm/Dagbladet.
TV-OVERFØRES: Anne Holt mener konklusjonen i den nye sakskyndigerapporten gjør at rettsaken mot Anders Bering Breivik må kringkastes. Foto:Steinar Buholm/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Med dagens rettspsykiatriske rapport må avgjørelsen om ikke å TV-overføre Breivik omgjøres. Vi har krav på å få gjøre egne vurderinger.»

Det twitret advokat og tidligere justisminister Anne Holt etter at den nye rettspsykiatriske rapporten i dag konkluderte med at Anders Bering Breivik var tilregnelig.

Oslo tingrett avgjorde i begynnelsen av mars at det skulle gis en sterkt begrenset adgang til kringkasting av saken. Blant annet ble det besluttet at det ikke skal gis adgang til kringkasting av Breiviks forklaring.
 
- Anken står sterkere
Generalsekretær i Norsk Redaktørforeningen, Nils E. Øy, støtter Holt. 

- Dette har vi ment hele tiden, sier han.

Redaktørforeningen har sammen med Norsk Presseforbund anket tingrettens avgjørelse om tv-forbud.

- Står saken sterkere nå?

- Ja, det vil jeg si. Breiviks fremtreden og hva som blir sagt i rettsaken vil få mye større betydning nå enn hvis de begge rettspsykiatriske rapportene kom fram til det samme.

Argumentet om at alle har krav på å få gjøre sin egen vurdering av Breivik, er også brukt av Redaktørforeningen. Men Øy mener en tv-overføring er vel så viktig for debatten om den norske bruken av rettspsykiatere han venter vil komme i kjølvannet av de ulike konklusjonene.

Viktig for politisk debatt
- Den norske bruken av rettspsykiatere skiller seg fra hvordan det gjøres i andre land. En tv-overføring vil være sentral i den politiske debatten om bruken av psykiatere i retten, mener han.

Anne Holt var ikke tilgjengelig for kommentar i dag.
 

ENIG: Generalsekretær i Norsk redaktørforening Nils E. Øy.  
Foto: Berit Roald / Scanpix
ENIG: Generalsekretær i Norsk redaktørforening Nils E. Øy. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer