Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anne Holt med klar beskjed:

Anne Holt skal debattere flyktning- og innvandringsspørsmål med Frp-formann Carl I. Hagen i Oslo i kveld. Og Holts beskjed er klar: - Vi bør åpne grensene og ta imot langt flere innvandrere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thorbjørn Jaglands justisminister i noen korte og hektiske måneder gleder seg til å møte Hagen. Hun har gjort det én gang tidligere, med hell. Det skjedde under Ap-landsmøtet i 1996 etter at det var klart at regjeringen gikk inn for å la mange tusen bosniske flyktninger få bli i Norge. Nå har det Ap-tilknyttede Idé- og debattforum spurt henne om å gjenta suksessen.

6000 er ingen ting

Kosovokrisen aktualiserer flyktningproblemet på verst tenkelige måte. Norge burde stille opp med mer overfor de hundre tusener på flukt, mener hun.

- Vi har åpnet for å ta imot 6000 flyktninger. Det burde - og kunne - ha vært langt, langt flere. 6000 flyktninger til et land med en befolkning på snart 4,5 millioner mennesker, det er ingen ting, sier Holt, som ikke et øyeblikk tror at noen tusen kosovoalbanske flyktninger vil føre til økt rasisme og fremmedfrykt i Norge.

- Snarere tvert imot. Når vi sitter hjemme foran fjernsynet og ser denne krigens grusomme konsekvenser, de forferdelige forholdene flyktningene lever under, da identifiserer vi oss med dem. Dette er en krig og en krise som opptar oss sterkt. Derfor vil vi også ta godt imot flyktningene fra Kosovo, sier hun.

Viktig debatt

Anne Holt arbeider i dag som PR-konsulent i selskapet Dinamo PR. Hun slår kategorisk fast at hun ikke er på vei tilbake til politikken, men hun deltar gjerne i samfunnsdebatten når det kommer til spørsmål om så viktige ting som innvandrings- og flyktningpolitikk. Carl I. Hagen er kanskje den viktigste norske politikeren man kan møte i en slik diskusjon, mener hun.

Og husk: Carl I. Hagen er ingen rasist, men han følger en nøye gjennomtenkt debatteknikk som åpner for rasistiske holdninger hos folk. Men han går aldri over grensen, derfor kan man heller ikke karakterisere ham som rasist, sier Holt.

Tenker han?

Hun spør seg om Carl I. Hagen noen ganger tenker over hvor mye smerte han påfører innvandrere og flyktninger. For rasisme og fremmedfrykt er ikke noe som rammer grupper av mennesker, det rammer enkeltvis.

- Tenk deg en 35 år gammel arbeidsledig somalier som en kveld får se Carl I. Hagen på en av våre fjernsynskanaler der han fyrer av sin kanonade mot innvandrere og asylsøkere. Hva slags følelser har den somaliske småbarnsfaren når han legger sin femåring - som er norsk så god som noen. Føler han angst for hva slags verden sønnen skal vokse opp i? Får han tillit til det norske samfunnet, eller føler han seg avvist og stemplet? Og hvilke konsekvenser får det for ham? spør Holt retorisk.

Forfatteren og PR-konsulenten lar seg irritere av påstander om innvandrernes betydning for økt kriminalitet i Norge. Dette er en av de mest skadelige mytene om innvandrere, mener hun.

- Ta pakistanerne i Norge. Det er en utrolig veltilpasset gruppe her i landet. Slik går det med andre grupper når de bare får bo her i landet en stund. De er alle til berikelse for samfunnet. Carl I. Hagen og hans parti spør hvordan man skal unngå å ta imot innvandrere og asylsøkere. Det er helt feil spørsmål. Utfordringen er å spørre hvordan skal vi lære å leve i et slikt sammensatt samfunn , sier Holt.

Ap-medlem

Anne Holt er ivrig Ap-medlem. Hun er overbevist om at den sosialdemokratiske modellen er den best tenkelige for Norge.

Selv gjør hun sin del av jobben ved blant annet å stille opp i debatter med Carl I. Hagen.

- Innvandrings- og flyktningespørsmål blir åpenbart et tema i valgkampen. Dette er temaer jeg har vært opptatt av bestandig, sier Holt.

Hun bekrefter at hun fortsatt har kontakt med sin gamle regjeringssjef, Thorbjørn Jagland. Men noen aktiv innsats i valgkampen ser hun ikke for seg.

- Nei, ingen systematisk deltakelse. Men jeg ser ikke bort fra at jeg kan delta på noen møter, sier hun.