Anne Holts egotripp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anne Holt har skiftet forlag og utløst en debatt om forfatternes vilkår og de store forlagenes baktunge drift og tradisjoner. Det er bra. Det er på høy tid at de tre store forlagenes selvgode forsøk på markedsdeling og kontroll blir satt under debatt. Mer enn noen gang er det behov for mindre og uavhengige forlag som både kan drive fram kvalitet og tjene penger på utgivelser de store ikke våger å satse på. Problemet er at Anne Holt har lagt ut på en egotripp hun kamuflerer som et oppgjør med strukturer og makt. Det er selvfølgelig legitimt for en bestselgende forfatter å reagere på at hennes betydelige verdiskaping finansierer et underbetalt forlagsbyråkrati og kolleger som bare har suksess med innkjøpsordningen. Men særlig langsiktig er det ikke. Og det er i hvert fall dårlig kulturpolitikk i et av verdens minste språksamfunn.

Nå skal det i rettferdighetens navn sies at vi bare kjenner brokker av Holts grunn til å forlate Cappelen. Her har både forfatter og forlag skapt et tåkelandskap. Det blir ikke lettere av at den som kunne gi oss mer innsikt er forlagssjef Anders Heger. Han har ellers gjort det til en spesialitet å refse mediene for manglende åpenhet, svak moral og alle typer unnlatelsessynder. Selv er han nå så unnvikende at han går i ett med ethvert tapetmønster. Det kan man ikke si om Anne Holts nye forlegger, Alexander Elgurén. Han uttaler til Dagens Næringsliv at han får gåsehud av å vurdere sine overskuddsmål: «Jeg tenker på penger hver dag,» sier han. Som om han var alene om det.

Bestselgernes betaling og relasjoner til sitt forlag er et forhold som fortjener oppmerksomhet og debatt. Det er bra at det blir bevegelse i systemet. Men kjernespørsmålet for norsk litteratur er et annet. Det handler om sammenhengen mellom bredde, langsiktighet og lønnsomhet. Den unge Knut Hamsun var en økonomisk katastrofe, men hundre år etterpå tjener han fremdeles gode penger for Gyldendal. Problemet i all publisistisk virksomhet er at de som jager kvartalsresultater, er lite interessert i denne type investering. Den passer ikke i kalkulatoren.

Et system som produserer for mange likegyldige bøker, er et økonomisk problem. Et system som bare produserer bøker for et antatt marked, er et demokratisk problem.