Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anne Holts umulige kjærlighet

Anne Holt går fra krim til kjærlighet. I sin nye roman «Mea Culpa» beskriver hun et umulig kjærlighetsforhold mellom to kvinner. Utviklingen av det lesbiske forholdet har den avgåtte justisministeren lagt til departementskorridorer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den lesbiske politietterforskeren Hanne Wilhelmsen har vært heltinnen i Anne Holts tre krimromaner. Men når Holts bok nummer fire dukker opp i landets bokhandler i morgen, får både krimsjangeren og Wilhelmsen hvile i fred. Lesbisk kjærlighet handler det imidlertid fortsatt om - denne gangen som et hovedtema.

Forbudt forhold

Holts hovedaktør denne gangen er Synne Nielsen. Hun arbeider i et miljø Holt selv kjenner godt etter sin tid som statsråd - nemlig departementet.

Synne er førstekonsulent, og en dag stormforelsker hun seg i ekspedisjonssjef Rebecca Schultz.

«Denne kvinnen vil jeg ha til sengs,» tenker Synne første gang hun får øye på Rebecca inne på forværelset. I neste sekund spyr Synne som en gris.

På samme dramatiske vis skildres utviklingen av kjærlighetsforholdet mellom den erklært lesbiske Synne og den gifte firebarnsmoren Rebecca. Forholdet beskrives som altoppslukende og lykkelig, men samtidig håpløst, forbudt og til slutt tragisk.

Ubetinget kjærlighet, heftig erotikk (eller «hyrdinnestund» som Holt skriver) og skyldfølelse er noen av ingrediensene i boka. «Mea Culpa» betyr da også «min skyld».

Skammen

Mange vil nok oppfatte boka som et innlegg i debatten om homofil frigjøring. I et brev til Synne skriver ekspedisjonssjef Rebecca Schultz blant annet: «Jeg ser ikke på meg selv som en kvinne som elsker andre kvinner. Jeg har bare elsket deg. Det har vært så vanskelig. Men også så umulig å la være. Men jeg skammer meg over det, og skammer meg over at jeg skammer meg.»

Tidligere har Anne Holt skrevet innsiktsfullt om både presse, barnevern og politi. Denne gangen gir hun sin store leserskare et blikk inn i et departementsmiljø, skjønt det er de mellommenneskelige forhold det egentlig dreier seg om i «Mea Culpa».

- Vi har sett at Anne Holt som forfatter er moden for en slik utvikling, kommenterer Anders Heger i Cappelen. Han karakteriserer Holts overgang fra krim og over i en mer seriøs sjanger som «meget lovende».

- Stjeler sjelsroen

I forbindelse med lanseringen av «Mea Culpa» har Anne Holt rømt fra landet og flyktet fra pressen. Cappelen-redaktør Heger ønsker ikke å si noe om hvor på kloden hun befinner seg.

- Holt har fått mer enn nok av pressen. Hun er nødt til å gjøre dette for å få arbeidsro.

Hegers Cappelen-kollega Eva Grøner, som sammen med forfatter Lars Saabye Christensen takkes av Anne Holt i bokas forord, understreker at Holt nå ønsker å være i fred.

Første gang Anne Holt uttrykte behov for en mediepause var overfor Dagbladet i fjor sommer.

- All medieomtalen stjeler min sjelsro og min kreativitet. Det går utover livet mitt og det å skrive, sa Holt som lovet seg sjøl og omverdenen minst et Anne Holt-fritt medieår. Samtidig uttalte hun:

- Jeg må selvsagt stille opp i media igjen når jeg kommer med ny bok neste høst.

Trakk seg

Det siste har altså ikke skjedd, og det må nok Holts drøyt 100 smertefulle dager som medlem av regjeringen Jagland ta skylda for. Holt var svært langt nede både fysisk og psykisk da hun trakk seg som justisminister i februar. Siden den gang har hun for enhver pris unngått offentlighet.

- Pressen har hatt en interesse for min person som nærmest har vært invalidiserende. Nå prøver jeg å ta tilbake navn, ansikt og person, uttalte Holt da hun møtte en gruppe norskstudenter i Norwich i juni.

LESBISK KJÆRLIGHET: Aldri før har en så kjent norsk forfatter skildret et forbudt lesbisk kjærlighetsforhold på en så åpenhjertig måte som Anne Holt gjør i sin nye roman «Mea Culpa».