Anne-landets dronning 50

Navn: Anne Enger Lahnstein Alder: 50 i dag Yrke: Vi får se

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anne Enger Lahnstein er på vei ut av norsk politikk, men har for lengst skaffet seg en plass i norsk historie. Det var hun som mot alle odds satte en stopper for norsk EU-medlemskap, og som ikke hadde bedre odds da hun lanserte og realiserte drømmen om sentrumsalternativet. Men som hadde skaffet seg så mange uvenner underveis at hun ikke kunne bli statsminister.

Anne blir ikke husket fordi hun har raget over folket, men fordi hun aldri har beveget seg langt utenfor de veier folk flest går. Gro tapte EU-kampen fordi hun behandlet velgerne som pasienter og skrev ut resept på å stemme ja. Anne pratet med dem som likemenn. Jeg husker hvordan hun kom inn i kantina på en filetfabrikk i Finnmark og ba om unnskyldning for at hun forstyrret jentene i spisepausen. Hun hadde den instinktive følelsen for at kvinner som har stått med hendene i kaldt vann og skåret opp fisk, ikke lengter etter et politisk foredrag når de endelig får en pause. Og så snakket hun som ei jente fra Trøgstad til jenter fra Havøysund. Og jentene stemte nei. Selv om de sto der og pakket torskefilet med merkelappen på italiensk og priskoden i lire.

- Tror dere spanjolene kommer hit opp til Finnmarkskysten for å dyppe trålen i vann? spurte hun så tilforlatelig. Det trodde de ikke. Selv ikke om No-fish Olsen anklagde henne for løgn og bedrag. For Arbeiderpartiet skjønte aldri at Anne ertet dem til å begå dumheter. I den aller siste tv-debatten før folkeavstemningen fikk hun siste stikk ved å få Gro til å eksplodere. De to er usammenliknbare størrelser, men for historikerne blir det vanskelig å beskrive den ene uten den andre. Og så har de også skværet opp over ei flaske vin.

Anne triumferte natt til 29. november 1994, men hun er egentlig størst i motgang. Hun har denne merkelige kombinasjonen av naturlig beskjedenhet og beinhard vilje til makt som skaper politikere av betydning. Og så har motstanderne underlig nok hatt en tendens til å undervurdere henne. Og har gått på trynet i hver eneste tv-duell. Det er i seiersrus hun begår en og annen tabbe og sier noen ugjennomtenkte ting. Aldri når det virkelig røyner på. Da Bondevik kastet inn håndkleet med en depressiv reaksjon, var det Anne som holdt regjeringen på stø kurs og tettet alle lekkasjer.

Det var kanskje litt bittert å oppdage at hun til slutt likevel ble godtatt som statsminister av det norske folk. Men da kan hun vel også godtas som kringkastingssjef under neste folkeavstemning. For oss som vil inn, er det tryggest å ha henne der.