Anne løper ikke fra sykelønna

Det er overhodet ikke aktuelt å røre sykelønnsordningen for å få til en budsjettavtale med Høyre og Fremskrittspartiet. Det slår Sp-leder og kulturminister Anne Enger Lahnstein utvetydig fast.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PÅ FARTEN: Budsjett.kampen dreier seg om hva Høyre velger, sier Lahnstein.

Nå dreier budsjettkampen seg om hvorvidt Høyre velger Bondevik eller Jagland, mener hun. Paradoksalt nok framstår Sp nå som en sterkere forsvarer av kontantstøtten enn Høyre.

- Dersom Høyre inngår samarbeid med sin såkalte hovedmotstander gjennom mange år og bryter lov og avtale om kontantstøtten, er det oppsiktsvekkende. Men jeg tror det ikke før jeg får se det, sier Lahnstein.

Justerte budsjettet

Etter bruddet med Arbeiderpartiet har sentrum nå justert sitt budsjettopplegg. Etter det Dagbladet kjenner til, er dette de viktigste endringene:

  • Skatteprosenten på alminnelig inntekt økes ikke.
  • Det blir ingen konjunkturavgift neste år.
  • El-avgiften øker med ett øre, ikke 2,5 som tidligere forslått. Det tilsvarer om lag 200 kroner for en hustand.
  • Ingen feriedager fjernes.
  • Aksjerabatten beholdes.
  • Dagens rederiskatt beholdes med små endringer som innbringer 100 millioner kroner. Speilvendingsprinsippet blir ikke gjennomført.
  • Småbarnstillegget trekkes ikke inn, kontantstøtten innføres.
  • Refusjonsordningen for sjøfolk videreføres.
  • Særfradraget for eldre settes til 17ø640 kroner, slik det var tidligere.
  • Det blir ingen endring i delingsmodellen for småbedrifter.

- Ny situasjon

- Hvis Høyre og Ap går sammen om å felle regjeringen, har de flertall. Det kan vi bare konstatere. At Høyre vil samarbeide med sin såkalte hovedmotstander gjennom mange år, kommer ikke så overraskende på meg. Men det vil være en ny situasjon for partiene. Jagland har jo sagt at han må ha et parlamentarisk grunnlag i Stortinget. Det ansvaret og den belastningen må Høyre i så fall ta på seg. Jagland-regjeringen var jo ingen sammenhengende suksess, det må jeg få si. Her er det flere i Høyre enn Per-Kristian Foss som må tenke seg om. For hvis noen tror at Senterpartiet etter en slik affære vil være noe støtteparti for Jagland, er svaret et absolutt nei, sier Lahnstein.

Lahnstein gjør det også klart at Senterpartiet ikke viker fra avtalen med Høyre og Frp om kontantstøtte.

- Det vil være meget oppsiktsvekkende om Høyre skulle være partiet som bryter ut. Hvis Høyre inngår samarbeid med Ap, må partiet ikke bare gå fra avtalen om kontantstøtte, men foreslå lovendring i Stortinget, sier Lahnstein.