Anne May (34) tapte kampen for hundrevis av vaksineofre

- Jeg synes dommen er feig, sier den ME-syke tobarnsmora.

TAPTE I RETTEN: Oslo tingrett avviser at ME-sykdommen til Anne May Eknes (34) ble utløst av vaksina mot hjernehinnebetennelse hun fikk som 15-årig ungdomsskoleelev. Foto: Thomas Rasmus Skaug
TAPTE I RETTEN: Oslo tingrett avviser at ME-sykdommen til Anne May Eknes (34) ble utløst av vaksina mot hjernehinnebetennelse hun fikk som 15-årig ungdomsskoleelev. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Oslo tingrett avviser i en fersk dom at ME-sykdommen til tobarnsmora Anne May Eknes (34) er utløst av vaksina hun fikk mot hjernehinnebetennelse som 15-årig ungdomsskoleelev 25. november 1991.

- Jeg er veldig skuffet, og synes dommen er feig. Saken er opplagt, men staten tar ikke ansvar. De er redde for at det blir for mange vaksineofre med reelle krav, sier Eknes til Dagbladet.

Saken hennes er den første av to pilotrettssaker som skal avgjøre skjebnen til de mange ME-syke som var blant 180 000 ungdomsskoleelever som fikk vaksine mot hjernehinnebetennelse i åra 1988 til 1991 og som nå fremmer erstatningskrav.

Vil anke Tingretten finner det ikke dokumentert at plagene 34-åringen opplevde etter skolevaksinasjonen var starten på hennes ME, og mener det heller var snakk om forbigående reaksjoner.

- Denne saken gjelder så mange andre enn bare meg, så jeg har ikke lyst til å gi meg. Jeg håper jeg får muligheten til å anke dommen, men for å få det til er jeg redd jeg må tigge folk om penger, sier Anne May Eknes.

KJEMPET: For en måned siden kjempet ME-syke Anne May Eknes for seg selv og hundrevis av vaksineofre i Oslo tingrett. Foto: Asle Hansen
KJEMPET: For en måned siden kjempet ME-syke Anne May Eknes for seg selv og hundrevis av vaksineofre i Oslo tingrett. Foto: Asle Hansen Vis mer

I den ferske dommen fra tingretten pålegges hun å dekke Pasientskadenemndas saksomkostninger med 37 140 kroner - penger som kommer i tillegg til hennes egne advokatutgifter.

- Rettssikkerhets-spørsmål NPE har til nå mottatt 329 saker til behandling hvor pasientene mener deres ME (kronisk utmattelsessyndrom) er forårsaket av vaksina mot hjernehinnebetennelse.

I 256 av sakene er erstatningskravet avslått, to saker er avvist og 67 saker er henlagt. Tre saker er fremdeles til behandling hos NPE.

Saken til medisinprofessor Ola Didrik Saugstads ME-syke sønn er den eneste av de 329 sakene hvor Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) har funnet at det er årsakssammenheng mellom meningokokk B-vaksina og utvikling av ME. Tidligere i år fikk 35-åringen nær 6,5 millioner kroner i erstatning.

- Jeg mener det ville være svært ønskelig om denne saken ble anket. Det handler om å avklare rettsstillingen til denne store pasientgruppa. Blir denne dommen stående, er jeg redd det forblir slik at bare en eneste av de 329 ME-syke får erstatning. Det ville reise en rekke rettssikkerhetsspørsmål, sier advokat Edmund Asbøll som representerer Eknes og en rekke andre vaksineofre.

SMÅBARNSFORELDRE: Anne May er så syk av sin ME at samboer Ingar i perioder har måttet ta permisjon fra jobben. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SMÅBARNSFORELDRE: Anne May er så syk av sin ME at samboer Ingar i perioder har måttet ta permisjon fra jobben. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Asbøll påpeker at meningen med slike pilotsaker er å få en grensedragning mellom de som skal ha og de som ikke skal ha erstating.

- Denne saken drar ikke opp ei slik grense, sier advokaten.

- Riktig dom Pasientskadenemnda er godt fornøyd med dommen i Oslo tingrett.

- Etter vårt syn er dommen riktig såvel medisinsk som juridisk. Vi har lent oss tungt på de sakkyndige i denne saken. Jeg har mine tvil om dommen vil bli anket, siden den er så sterk og klar, sier direktør Rose-Marie Christiansen i Pasientskadenemnda til Dagbladet.

Vaksineprosjektet var et forsøk som ble satt i gang av Folkehelseinstituttet, og ble i ettertid betegnet av kritikere som et gigantisk eksperiment med unge kropper. Vaksinen ble aldri innført i det norske barnevaksinasjonsprogrammet.