Anne skjønte det tidlig

Anne Enger Lahnstein var kanskje den første i Kjell Magne Bondeviks nære krets som skjønte hvor langt nede statsministeren var. Så kritisk oppfattet hun situasjonen at hun på slutten av sin tale til Senterpartiets landsstyremøte sist lørdag tok opp sine egne tilbakelagte problemer som en spesiell hilsen til sin sjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet vet at Anne Enger Lahnstein tidlig forsto at Kjell Magne Bondevik hadde store problemer. Hun brukte derfor enhver anledning til å støtte sin sjef, seinest nå lørdag på Senterpartiets landsstyremøte. Helt til slutt i sin tale sa Anne Enger Lahnstein følgende: «Det går opp og ned i politikken. Jeg vet mye om det. Og - jeg er overbevist om at Kjell Magne Bondevik er den beste statsminister landet kan ha!»

Den nærmeste

Landsstyremøtets delegater avbrøt Anne Enger Lahnstein med spontan applaus, noe som kom til dels overraskende på flere delegater og observatører.
Dagbladet er kjent med at Kjell Magne Bondevik selv ble gjort oppmerksom på Annes ord og den spontane applausen fra Senterparti-delegatene. Han skal ha satt veldig stor pris på dette.

For selv om Anne Enger Lahnstein ikke før søndag kveld visste at Bondevik ville bli sykemeldt, har hun tidligere gitt uttrykk for at hun var bekymret for Bondeviks helsetilstand. Anne Enger Lahnstein er sykepleier og sosionom. Hun er også en av Kjell Magne Bondeviks nærmeste i regjeringen - kanskje den nærmeste. Hun var bekymret og brukte anledningen på landsstyremøtet til å sende Bondevik den oppmuntring hun mente han trengte.

Etter den spontane applausen fortsatte Anne Enger Lahnstein slik:

«Vi skal derfor gå i kringvern for denne sentrumsregjeringen. Det fortjener statsministeren , og det trenger landet.»

Iskald ro

Det var imidlertid først søndag kveld klokka 19 at Anne Enger Lahnstein fikk den dramatiske beskjeden om at hun måtte overta roret i Bondeviks sykefravær. Da var alle statsråder og de parlamentariske lederne samlet på statsministerens kontor for å legge løpet for budsjettkonferansen i går og i dag. Da Anne Enger Lahnstein forsto at hun plutselig måtte overta, skal hun ha reagert med iskald ro i forhold til oppgaven hun ble satt til.

- Det var ikke engang antydninger til nervøse trekninger, til tross for den spesielle situasjonen hun plutselig var i, sier en som var til stede. Klokka 21.15 var møtet over. Anne Enger Lahnstein dro hjem og visste at nå var hun statsminister på ubestemt tid.
# TUNGT ANSVAR: Her forteller Anne Enger Lahnstein et samlet norsk pressekorps at hun i en periode vil vikariere som Norges statsminister. # Foto: Lars Eivind Bones «Vi skal

derfor gå

i kring-

vern for

denne

sentrumsregjeringen. Det fortjener

statsministeren, og det

trenger landet.» Anne Enger Lahnstein

På Senterpartiets landsstyremøte

# Foto: Jon Terje Hellgren Hansen