Anne trår vannet

Sp-leder Anne Enger Lahnstein overlater til de regjeringsoppnevnte juristene å vurdere om den framforhandlede Schengen-avtalen er god nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag skal forhandlingsleder, ambassadør Per Ludvig Magnus, først informere statssekretær i UD, Åslaug Haga (Sp), og seinere juristgruppa om resultatet som ble oppnådd fredag.

Imens trår Anne vannet. Minst av alt ønsker hun å miste styringen i partiet i nok en brennbar EU-sak, slik hun gjorde med veterinæravtalen. Hun ber om tid til å sette seg inn i resultatet av forhandlingene.

Samtidig presiserer hun at alle regjeringspartiene er imot Schengen-avtalen, men at den ble vedtatt av stortingsflertallet i 1997. Hun føyer til at regjeringen lojalt har framforhandlet en ny Schengen-avtale etter at dette samarbeidet ble en del av EU. Og understreker at det som nå foreligger er forhandlet av embetsmenn. Dessuten gjenstår det ennå detaljer før alt er på plass.

Holder alt åpent

Altså holder hun alle muligheter åpne.

Hun provoserer ikke stortingsflertallet, hun provoserer ikke sine egne Schengen- og EU-motstandere. Og hun skaffer seg tid til å områ seg etter at resultatet av forhandlingene nok kom brått på partitoppene.
- Nå må vi ta det med ro og se på det som er resultatet av forhandlingene. Alle partier på Stortinget har en plikt til å gå igjennom dette grundig. Det dreier seg om forholdet til Grunnloven. Jeg regner med at alle vil være opptatt av å se juristenes oppfatning av resultatet. Samtidig er det et politisk spørsmål som vi må bruke tid på å finne løsninger på, sier Sp-lederen.

Grunnloven

Juristene kan nemlig løse Annes problem. Hvis de kommer fram til at avtalen er i strid med Grunnloven, kan ikke regjeringen anbefale den for Stortinget.

Enten må regjeringen da sende forhandlerne tilbake til forhandlingsbordet, eller så må Grunnloven endres.
Kommer juristene fram til at de løsninger som er oppnådd, ikke er i strid med Grunnloven, og at Norges innflytelse er minst like god som den var før avtalen måtte reforhandles, vil trolig regjeringen legge den fram for Stortinget med beskjed om at oppdraget er utført.

Lyngbranner

Men før man hadde kommet så langt, hadde Senterpartiets generalsekretær Per Olaf Lundteigen blåst til kamp. Sentrale partikilder antar at «det er kommet litt brått på Lundteigen».

Like fullt har han tent lyngbranner i partiapparatet med sitt klare signal. TV2 kunne melde om at Lundteigen får refs, mens Dagsrevyen meldte om opprør i Senterpartiet.

Statssekretær Åslaug Haga (Sp) opplyser at hun fikk teksten i går, og kunne derfor ikke svare på om avtalen i hennes øyne var tilfredsstillende.